24.09.2018 Kur'an kursları eğitim-öğretim yılı açılış töreni
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Biz Kur'an ve sünnet doğrultusunda bir bilgiyi Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açtığı kurslarda, imam hatip liselerinde, ilahiyat fakültelerinde almazsak, o boşluğu birileri dolduruyor ve dinimizi istismar ediyor. Yanlış din algısıyla, biraz da menfaate dönüştürerek din istismarcılığı yapıyorlar. Buna fırsat vermeyeceğiz." dedi.
2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Kur'an Kursları açılış Esenyurt'taki Hacı Ahmet Albayrak Camisi Kız Kur'an Kursu'nda düzenlendi. Açılış törenine Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Esenyurt Kaymakamı Vural Karagül, Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, Albayrak Holding Üst Yöneticisi Ömer Bolat da katıldı.
Açılışta yaptığı konuşmada, Kur'an kursuna giden çocuk sayısının 130 bine ulaştığını anlatan Erbaş, bu kurslarla 4-6 yaş grubundaki çocukların Rabb'ini bilmesini, Peygamberini öğrenmesini, kitabını tanımasını, evrensel değerleri öğrenmesini de amaçladıklarını söyledi.
Peygamber Hazreti Muhammed'in 7 yaşa dikkati çektiğini, "Çocuklarınız 7 yaşına gelinceye kadar onlara namaz kılmayı öğretiniz." dediğini ifade eden Erbaş, "Namaz kılmasını öğrenen bir çocuk, ondan önce pek çok şeyi öğrenmiş olacak. Esasında buradaki vurgu sadece namaz kılma meselesi değil. Sevgiyi, saygıyı, Rabb'ini, Peygamberini, kitabını öğrenecek. Bütün bunları o yaşa kadar öğrenmiş olacak. Çocuklarımıza karakter yapıları oluşurken katkı sağlamak, yanında olmak istiyoruz." diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak yaptıkları eğitimlerin, Peygamber Hazreti Muhammed'in "Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz." hadis-i şerifi doğrultusunda olduğunu dile getiren Erbaş, haftanın her günü her yaş grubuna din ve Kur'an eğitimi verdiklerini anlattı.
Ali Erbaş, 6 yıl önce bütün eğitimleri içine alan İhtiyaç Odaklı Kur'an Kursları'nı uygulamaya koyduklarını aktardı.
Yatılı Kur'an kurslarının sayısının 1500, gündüzlü Kur'an kurslarının sayısının 25 bin, Kur'an kursu bulunmayan mahallelerde Kaymakamlık onayıyla açılan "D sınıfı" Kur'an kurslarının sayısının ise 10 bin civarında olduğunu belirten Erbaş, her yıl 20-25 bin fahri öğreticinin Kur'an kurslarında hizmet verdiğini, Kur'an kurslarında eğitim veren hocaların toplam sayısının ise 50 bine ulaştığını söyledi.
- "Kendilerini Peygamberimizin varisleri olarak addetsinler"
Şu anda Mekke-i Mükerreme'deki Kur'an öğretim sıkıntısını dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan insanların olduğunu anlatan Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir Kur'an-ı Kerim'i, ömrünü tamamlamasına rağmen henüz göremeyen Müslümanlar var bugün dünyada. O Kur'an-ı Kerim'i gördüğü zaman sarılıp, gözyaşları ile yüzüne süren Müslümanlar var bugün dünyada. Bizim de ülkemizde yaşadığımız süreçlerde, Kur'an-ı Kerim eğitiminin zaman zaman sıkıntılar yaşadığını gördük.
Bütün Kur'an kurslarımız, camilerimiz, camilerimizde yapmış olduğumuz eğitimlerimiz, hepsi Mescid-i Nebevi'nin bir varisi. Mescid-i Nebevi'nin içindeki suffenin devamıdır. Hatta Diyanet İşleri teşkilatı, müftülüklerimiz Mescid-i Nebevi'nin birer varisi. Onun için diyorum ki işimiz ne kadar önemli. Yaptığımız iş, Peygamber Efendimizin yaptığı iş. O açıdan bütün öğretmenlerimiz, kendilerini Peygamberimizin varisleri olarak addetsinler."
- "Öğretimden daha önemlisi, eğitimdir"
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:
"Bizim ilim geleneğimizde din eğitimi, manevi eğitim ve müspet eğitim arasında bir fark yoktur. Bakıyoruz bazen ilim tarihimize, dini ilimlerde zirve olan alimlerimizin, matematikte de fizikte de tıpta da zirve olduğunu görüyoruz. Çünkü onu gerektiriyor. Kur'an'ı, Arapçayı öğrenmek ne kadar önemliyse, kimyayı, tıbbı, matematiği öğrenmek de o kadar önemlidir. Çünkü tüm ilimlerin netice itibarıyla vardığı nokta Rabb'imizdir. Rabb'imiz yaratmıştır tüm ilimleri.
Öğretimden daha önemlisi, eğitimdir. Terbiye kelimesini aklımızdan hiçbir zaman çıkarmayalım, eğitim demektir. Bugün 4-6 yaş arasındaki çocuklarımızı daha çok eğitiyoruz."
- "Belgeli hafız sayısı 150 bini aşacak"
Hafızlığın en mukaddes işlerden biri olduğunu ifade eden Erbaş, Osmanlı döneminde hafızlara verilen diplomayı araştırdıklarını ve ona benzer bir diploma oluşturduklarını anlattı.
Kur'an'ın, hafızlar vasıtasıyla muhafaza edildiğini belirten Erbaş, "İlk hafız Peygamber Efendimiz. Sonra hafız sahabeler. Sonra diğerleri bugüne kadar geldi. Belgeli hafızlarımızın sayısı 150 bine ulaştı. Belki imtihanlarda başarılı olamayan 100 binin üzerinde hafızımız var. 1975 yılından bugüne belgeli hafızlarımızın sayısı 142 bin 20. Yeni belgelerle bu yıl 150 bini aşacak." dedi.
Erbaş, yetişkinlerin devam ettiği kurslara katılanların sayısının bir milyonu aştığını, her yaşta insana kursların kapılarının açık olduğunu anlattı.
Açılışta konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ise şunları söyledi:
“Ekim mevsimindeyiz. Çünkü Kur’an kursları ve okullarımız yeni bilgilerin, duyguların, coşkuların, heyecanların, sevgilerin ve geleceğe ait birikimlerin ekilmeye başlandığı önemli bir dönemdir. ‘Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir’ diye bizim dilimize girmiş çok güzel bir özdeyiş vardır. Müşterisiz meta olmaması için bir şeye mutlak surette ilgi ve alaka gösterilmelidir. Kur’an eğitimi de böyle olagelmiştir. İlahi kelamın okunması ve ezberlenmesi zor şartlarda bile inkıtaa uğramamıştır. Fakat bugün bizim sorumluluğumuz biraz daha artmıştır. Eğitim öğretim imkânlarımız, fiziki mekânların güzelliği, taleplerin yükselmiş olması Diyanet İşleri mensupları olarak bizlerin sorumluluğunu artırıyor. Mazeretimiz kalmadı, daha yüksek seviyede eğitim vermek ve daha iyi sonuçlara ulaşmak için bu imkânları değerlendirerek ileriye yürümeye çalışacağız. 4-6 yaş Kur’an kursları bizim için yüz akı ve önemli bir gelecektir. Bu yaştaki çocuklarımızın Kur’an’la ve İslami değerlerle buluşmuş olması çok anlamlı ve önemlidir. Bu dönemin daha iyi değerlendirildiği ortamların çoğalmasını ümit ediyorum.”
- "O boşluğu birileri dolduruyor ve dinimizi istismar ediyor"
Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, konuşmasının ardından Ali Erbaş'a plaket takdim etti.
Ali Erbaş, İstanbul Müftüsü Yılmaz, Ahmet Albayrak ve beraberindekiler Kız Kur'an Kursu'ndaki çocuklarla günün anısına fotoğraf çektirdi.
Daha sonra 4-6 yaş arasındaki çocukların eğitim gördükleri sınıfları ziyaret eden Erbaş, çocuklarla sohbet ederek onlara çiçek verdi.
Erbaş, hafızlık eğitimi alan kızların sınıfını ziyaret ederek, burada Kur'an-ı Kerim okuyan bir kız öğrenciyi dinledi.
Yetişkinlerin Kur'an-ı Kerim eğitimi gördüğü sınıfı da ziyaret eden Erbaş, burada yaptığı konuşmada, yetişkinlerin Kur'an kursuna devam etmesinin çok büyük bir zenginlik olduğunu, bu kurslara katılmanın kişinin sadece kendisine değil, çevresine de fayda sağladığını ifade etti.
Kişinin duruşunun, davranışlarının bile çevresine eğitim olarak yansıdığını vurgulayan Erbaş, şunları diye getirdi:
"Konuşurken bile burada öğrendikleriniz dilinizden dökülüyor. Burada sadece Kur'an öğrenmiyorsunuz. Hayatın bütün alanlarını içine alan konular Kur'an kurslarımızda öğrencilerimize öğretiliyor. İnancınızla ilgili vaktiyle belki öğrenemediğiniz konular olmuştur, onları telafi ediyorsunuz.
Biz Kur'an ve sünnet doğrultusunda bir bilgiyi Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açtığı kurslarda, imam hatip liselerinde, ilahiyat fakültelerinde almazsak, o boşluğu birileri dolduruyor ve dinimizi istismar ediyor. Yanlış din algısıyla, biraz da menfaate dönüştürerek din istismarcılığı yapıyorlar. Buna fırsat vermeyeceğiz. Daha çok duyuralım, daha çok insana ulaşalım. Ülke ve millet olarak, birlik ve beraberlik içinde fitneden, fesattan uzak, ihanet edenlere fırsat vermeden, vatanımızı milletimizi ilelebet payidar olacak şekilde katkı sağlayalım." 24.09.2018