Bitlis'de Diyanet Ve Yeşilay Bağımlılıklarla Birlikte Mücadele Edecek.
diyanet ve yeşilay bağımlılıklarla birlikte mücadele edecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında iş birliği protokolü imzalandı. Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen iş birliği protokolü imza törenine, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk katıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, imza töreni öncesinde yaptığı konuşmada, Başkanlık olarak kendilerine en yakın hissettiği kurum olan Yeşilay ile bir arada olmaktan duyduğu menuniyeti ifade ederek, Yeşilay ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın birbirine yakınlığının esasında amaçlarının bir olmasından kaynaklandığını söyledi.
Tüm insanların 5 hakkını korumanın farz, bu 5 şeye zarar veren ne varsa onların da haram olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Bu 5 şey din, akıl, mal, can, nesildir. Bunları korumak farzdır. İnanıyorum ki Yeşilay, bunun için kurulmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığının en önemli görevlerinden birisi budur. Yeşilay'ın bir asrı aşkın süredir yaptığı bu mücadeleyi her yerde takdir ediyor, zaman zaman hutbelerimizi hazırlarken Yeşilay'ın yaptığı mücadelelerden, istatistiki bilgilerinden istifade ediyoruz. dedi.
Başkan Erbaş, iki hafta önce bağımlılıkla ilgili irad ettiği hutbede, Yeşilay'ın internet sayfasındaki bilgilerden istifade ettiğini aktararak sözlerine şöyle devam etti:
Gördüm ki cinayetlerin ne kadarı alkolden, yani sarhoşluk verici bir maddeyi kullanarak, bunun cinayetlere sebebiyet oranları var. Aklımda kaldığı kadarıyla mesela kadına karşı şiddet işleyenlerin yüzde 70'inin, alkol aldıktan sonra işledikleri ortaya çıkıyor. Trafik kazalarının yüzde 70 kadarı, alkol aldıktan sonra oluyor. Sigaranın ne büyük bir zarar olduğunu her vesileyle gündeme getiriyoruz. Günde 300 kişinin sigaradan öldüğünü Yeşilay'ın o tanıtım filmlerinde gördüğümüz zaman tüylerimiz diken diken oluyor. İnşallah bunların, dinleyenler karşısında bir faydası olur ve tüm bağımlılık yapan bu maddelerin azalmasını, netice itibariyle tamamen ortadan kalkmasına vesile olur bu mücadele.
Belki zaman zaman istatistiki bilgilerde yükselmeler olabileceğini ama netice itibariyle bu mücadeleye devam edildiği müddetçe bağımlılık halindeki insanların sayısının azalacağını belirten Başkan Erbaş, “İnşallah bunların, dinleyenler karşısında bir faydası olur ve tüm bağımlılık yapan bu maddelerin azalmasını, netice itibariyle tamamen ortadan kalkmasına vesile olur bu mücadele. En azından çocuklarımızı ve gençlerimizi, öğretici bir şekilde zorlaştırmadan, nefret ettirmeden sevdirerek uzaklaştırabilirsek, zararlarını anlatarak bağımlılık yapan bu maddelerin ne kadar kötü olduğunu anlatabilirsek kazançlı çıkacağız. Protokolümüzün ve iş birliğimizin hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.” diye konuştu.
Yeşilay Genel Başkanı Öztürk
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ise yaptığı konuşmada, bağımlılıklar ve bağımlılıkların getirdiği problemlerin, dünyanın, modern çağın en önemli sorunlarından biri olduğunu dile getirdi.
Hangi kültür ve inançta olursa olsun, bağımlılıkların bu hayatta, gerek sosyal açıdan gerekse sağlık açısından ciddi sorunlar oluşturduğunu ifade eden Öztürk, dünyanın her ülkesi ve toplumunun bu alanda bir şeyler yapmak üzere yoğun çalışmalar içinde olduğunu söyledi.
Yeşilay olarak 100 yıllık tarihlerinde sadece Türkiye'de değil dünyanın bir çok bölgesinde aynı mantıkla, aynı amaçla çalışan bir çok sivil toplum kuruluşu ile beraber hareket ederek, bu mücadelenin bir global mücadele olduğunu anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:
Birlikte hareket ettiğimiz zaman çok daha verimli sonuçlar alıyoruz. Bu amaçla Sayın Başkanımız ile daha önce görüştük. Bu mücadelede Diyanet İşleri Başkanlığımızı da yanımızda görmek, o ekibi de içimizde görmek, ekipten faydalanmak, özellikle din görevlilerimizin, şehirlerimizdeki ve ilçelerimizdeki Yeşilay temsilcileri ile işbirliğine giderek, bu mücadeleyi birlikte yapmak gibi çok önemli bir amacımız var. Çünkü biz inanıyoruz ki maneviyat temelli yaklaşımların da bağımlılıkla mücadeleye önemli bir katkısı var.
Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş ile Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, iş birliği protokolünü imzaladı.
Protokol kapsamında, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tamamını tütün, alkol, madde ve teknoloji bağımlılıkları ile sağlıklı yaşam modüllerinden oluşan konularda bilgilendirmeyi amaçlayan, her yıl 10 milyon öğrenci 3 milyon yetişkine ulaşan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı'na (TBM) Diyanet İşleri Başkanlığı personeli de katılacak.
Formatör ve uygulayıcı eğitimi alan kişiler, projenin yaygınlaştırılmasında görevlendirilecek.
Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Programı kapsamında Başkanlık personeline bağımlılıklarla ilgili eğitimler verilecek ve bu program Yeşilay Danışmanlık Merkezleri'nde (YEDAM) uygulanacak.
Yeşilay tarafından hazırlanan materyaller Diyanet TV, Diyanet Radyo, Diyanet Aylık, Diyanet Aile ve Diyanet Çocuk dergilerinde yayınlanırken; tütün, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılıklardan uzak durulmasını teşvik edici etkinlikler gerçekleştirilecek.