Bolu'da Il Müftülüğü'nden "peygamberimiz Cami Ve Irşat" Konulu Konferans

il müftülüğü'nden 'peygamberimiz cami ve irşat' konulu konferans

2022 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle Bolu İl Müftülüğü tarafından tertip edilen ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban KARASAKAL’ın konuşmacı olarak katıldığı, “Peygamberimiz Cami ve İrşat” konusundaki konferans, Müftülük Konferans Salonunda 03 Ekim 2022 Pazartesi Günü Saat:14:00’de gerçekleştirildi.

Bolu Merkez Aşağı Soku Camii İmam-Hatibi Abdullah Aydemir’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu açılış konuşması yaptı. Sayın Tahiroğlu: “Kıymetli arkadaşlar, hepinizin de malumu olduğu üzere bu hafta, Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanacak. İl Müftülüğü olarak bu hafta içerisinde çeşitli yerlerde programlar düzenleyeceğiz. Bugün de o programlardan birisindeyiz. Konferans için misafir olarak gelen Prof. Dr. Sayın Şaban Karasakal Hocamıza hoş geldiniz demek istiyorum.

Kıymetli Din Gönüllüleri, Hz. Muhammed (S.A.V), tüm hayatı boyunca herkes tarafından sevilen ve saygı gören bir insandı. Güler yüzü, samimiyeti, dürüstlüğü, adaleti ile çevresindekilere örnek olmuştu. Bizler de Hz. Muhammed (S.A.V)’e tüm davranışlarımız ile her geçen gün ona layık olmak için daha çok gayret göstermeliyiz.” dedi.

Sayın Tahiroğlu’nun konuşmasının ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban KARASAKAL “Peygamberimiz Cami ve İrşat” konulu konferansına başladı.

Sayın Karasakal: “Kıymetli arkadaşlar, Hz. Peygamberi (S.A.V)  anmalarımız aramalarımızdır, anmalarımız anlamamıza vesile olsun inşallah. Anıyorsak arıyoruz ve özlüyoruz demektir. Bugün Hz. Muhammed (S.A.V) ve toplumu-hayatı besleyen camilerimizden bahsedeceğim.

Peygamber Efendimiz (S.A.V), çocukluk çağlarından başlayarak, gençlik ve Peygamberlik döneminde hep saygı gören, sevilen ve örnek alınan kişi olmuştur. Doğru sözlülüğü, adaletli olması, şefkatli davranışları her zaman takdir toplamıştır.

Kıymetli arkadaşlar, Camilerin Fonksiyonlarına gelecek olursak,

Kısaca camilerimiz; Asr-ı Sadet’te Mabed, Yönetim Merkezi, İlim ve Kültür Merkezi(Eğitim Öğretim), Devlet Merkezi, Adalet Merkezi, Danışma Meclisi, Konaklama Yeri; Spor ve Gösteri Merkezi olarak görev yapmıştır.

Peki o zaman bizler neler yapabiliriz veya yapmalıyız. İşte bu da İrşat konusuna girmektedir. İrşâd “doğru yolu göstermek”. Kavram Din terminolojisinde hidayet ile eş anlamlıdır.

Emir bi’l-ma‘rûf nehiy ani’l-münker ilkesi açısından düşünüldüğü takdirde, irşadın biz din görevlileri başta olmak üzere bütün Müslümanlara yönelik bir görev olduğu anlaşılır. İnsanın bilgisi, yetenek ve yetkisi arttıkça sorumluluğu da artar ve bu sorumluluk sade Müslüman ferde kadar ulaşır.

  وَدَاعِيًا اِلَى اللّٰهِ بِاِذْنِه۪ وَسِرَاجًا مُن۪يرًا يَٓا اَيُّهَا النَّبِيُّ اِنَّٓا اَرْسَلْنَاكَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذ۪يرًاۙ “Ey Peygamber! Biz seni gerçeğin bir temsilcisi, bir müjdeci ve uyarıcı, herkesi Allah’ın izniyle O’na çağıran ve ışık saçan bir kandil konumunda gönderdik” meâlindeki âyet (Ahzâb 33/45-46), hem Resûl-i Ekrem’in irşad hiyerarşisinin başında yer aldığını bildirmekte hem de mürşidin önemli niteliklerini anlatmaktadır.

Caminin Kalbi İmam: Toplumla dinin kesişme noktasında imamlarımız son derece hayati ve saygın bir misyon ifa etmektedir. Bu misyonun tam ifadesi “önderlik”tir. Siz bunu “Toplum önderi” şeklinde de düşünebilirsiniz.

Bugün Problem: Bilgi, bilgilenme değil, muhabbet problemidir… Muhabbet Açlığıdır… Kendimizi daha iyiye götürecek sorumuz/gayretimiz yoksa arayışımız da yok. Daha iyiye yolculuk için neler yapmalıyız?

Kıymetli Dostlar, İrşad’da 4 meseleye dikkat etmeliyiz.

1.Muhabbet 2.Sohbet 3.Vird 4.Hizmet

 1. MUHABBET: Hayran olunacak, gıpta edilecek bir kulluk kıvamına ve severek model alınabilecek bir şahsiyet kalitesine sahip olmaktır. Zira takvâda imamlık/önderlik, böyle bir hâli gerektirir. -Muhabbet/Adanmışlık Yolun Azığı Heyecan; Heyecanın Kaynağı Sahabe. Ne kadar çalışırsak o kadar hesabımız azalır. Misal: Hz Mus’ab ve eşi gibi.

2. SOHBET

3. ZİKİR:

a) Ataullah İskenderi, “Virdi olmayanın varidi olmaz, virdini terkedenin varidi kesilir” demiştir. Manaları üzerinde tefekkür ve tezekkürle icrâ edilen Kur’an-ı Kerim kıraati ve büyük bir edep ve itinâ ile yerine getirilen evrâd-ü ezkâr İRŞADDA vazgeçilmez esaslardandır. Allah’ı çok çok zikretmek, kalbin yumuşaması için zaruridir. Az zikir kafi değildir.

b) Boş şeylerden yüz çevirmek; terkedildiği zaman kişinin güzel Müslüman olmasından sayılan boş işlerle meşgul olmak da tembelliğin yol açtığı hususlardandır.

4. HİZMET: Bütün mahlûkata şefkat ve merhamet nazarıyla bakmak. Kilit kavram “Yapmak”. Ne, Nasıl, Kiminle? Sizinle, Kur’an Kursu Öğreticisi, İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım, Öğretmen ve akademisyenlerimize düşen görev, insanımızı aktif hale getirmek, heyecanını diri tutmaktır.” dedi.

Sayın Prof. Dr. Karasakal konuşmasının sonunda: “Bu vesileyle başta Sayın İl Müftümüz Ali Rıza Tahiroğlu hocamıza bu bilinci, sağduyuyu, heyecanı, hassasiyeti ve tetikte olma duygusunu kaybettirmemek üzere düzenlemiş oldukları programlarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Organizede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Hepimizin elinden, dilinden ve gönlünden bütün ümmetin istifâde ettiği insanlardan olmamızı diliyorum. Bütün kardeşlerimin Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasını tebrik ediyor, ebediyete irtihal edenlere Cenab-ı Hak’tan rahmet niyaz ediyorum.

Yarabbi sana secde edilen yerlerin sayısını artır. Sevde eden insanların sayısını artır. Secdede ne dediğini bilenlerin sayısını artır, bizleri bu uğurda pay sahibi eyle” diyerek sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. Şaban KARASAKAL’ın konuşmasının ardından İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, kıymetli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için size çok teşekkür ederim diyerek kendisine hediye takdiminde bulundu.

Konferansa İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, Müftü Yardımcıları, Şube Müdürleri,  Vaizler, Kur’an Kursu Öğreticileri, İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve müftülük personeli katıldı.