Denizli müftülüğü'nden "kudüs ve mescid-i aksa" konulu konferans
Denizli Müftülüğü'nden "Kudüs ve Mescid-i Aksa" Konulu Konferans
Denizli Müftülüğü’nden Kudüs ve Mescid-i Aksa Konulu Konferans
Denizli Müftülüğü tarafından düzenlenen Kudüs ve Mescid-i Aksa konulu konferans, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulhamit Birışık tarafından verildi.
PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kudüs ve Mescid-i Aksa konulu konferansa, İl Müftüsü Mehmet Aşık, Müftü Ahmet Hulusi Efendi Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Mustafa Acar, Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) İl Müdürü Mustafa Sabri Ak, İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri, dernek başkanları, öğrenciler ile vatandaş katıldı.
PAÜ Kültür merkezinde düzenlenen etkinlik, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Müftü Ahmet Hulusi Efendi Eğitim Merkezi Eğitim Görevlisi Sedat Aydınlı’nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.
Programda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı “Vahyin Kuşattığı Şehir: Kudüs” adlı sinevizyon gösterimi yapıldı.
Programın selamlama konuşmasını yapan İl Müftüsü Mehmet Aşık, Kudüs'ün, herkesin ortak davası, Ümmet-i Muhammed'in Mekke ve Medine'den sonra değer verdiği üçüncü şehir, miracın şahidi ve vahyin kutsadığı, Allah'ın mübarek kıldığı bir şehir olduğunu söyledi.
Müslümanlar için Kudüs’ün uzakta olmadığını ve ortak payda da yer aldığını dile getiren Müftü Aşık, “Bugün Kudüs mahzun, boynu büküktür. Ne zaman Filistin meselesi olsa vicdanlarımız bize şu soruyu soruyor, bu vahşeti bu zulmü kim durduracak. Bu vesileyle, her türlü işgal ve zulme rağmen yıllardır Mescid-i Aksa’nın muhafızlığını yapan Filistinli mazlum Müslümanların yanında duran necip milletimizin olduğunu görüyoruz. İnşallah aziz milletimizin öncülüğünde ümmet bir araya gelerek tarihteki o güzel günleri yeniden yaşayacaktır. Bize düşen görev bu ruhu ayakta tutmaktır. dedi.
PAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulhamit Birışık ise, Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi ve en kutsal sayılan Harem Mescitlerinin üçüncüsüdür. Mescid-i Aksa, Hicretten sonra Müslümanların kıblesi olarak on altı, on yedi ay kadar kadar devam etmiştir. Mescid-i Aksa, Filistin toprakları içerisinde ve Kudüs şehrinde bulunmaktadır. Mescid-i Aksa’nın ilk ismi, Arapça “Beytü’l Makdis”, yani “Kutsal ev” demektir. Sadece Müslümanlara özel bir şehir olmayan Kudüs şehri, bütün semavi dinlerde kutsal sayılan bir şehirdir. Bunun en önemli sebebi de Yüce Allah tarafından hidayet rehberi olarak görevlendirilen Peygamberlerin birçoğunun Kudüs’te ve çevresinde yaşamış veya hayatının bir bölümünü bu bölgede geçirmiş olmalarındandır.” dedi.
Prof. Birışık konuşmasını şöyle sürdürdü; “İslam dünyasının içinde bulunduğu durum üzerinde düşünüp, İslam ümmetimini bu duruma sürükleyen gerçek sebepleri tespit ederek acil eylem planlarımızı uygulamalıyız. Tefrika içindeki İslam ümmeti içersinde mezhepçilik sorunlarının artması, içine düşülen zillet ve muhatap olunan saldırı oyunlarının ber taraf edilememesi sonucu, işgal ve katliamlar, sömürü ve zulümler, baskı ve kuşatmalar sona ermiyor ve yaklaşık bir asırdan bu yana şiddetini arttırarak devam ediyor. Tüm ümmet coğrafyasında Allah’ın vaat ettiği ilahi yardımı hak edecek nitelikte vahiy ruhu ile diriliş yaşanmadıkça, Selahaddin Eyyubi bakışı inşa edilmedikçe gerçek bir kurtuluş mümkün olmuyor ve olmayacaktır.”
Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Abdülhamit Birışık’a verdiği konferanstan dolayı teşekkür eden Müftü Aşık, çiçek takdim etti.