Erbaş: "Dünya İslam'ın Değerlerine Muhtaç"

Erbaş: "Dünya İslam'ın Değerlerine Muhtaç"

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Yeni Neslin Yetiştirilmesinde Diyanet Akademisi'nin Rolü Kritik" Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ankara'da düzenlenen "Türkiye'de Üretilen Dini Bilginin Din Hizmetlerine Katkısı ve Diyanet Akademisi Sempozyumu"nda önemli açıklamalarda bulundu.

Erbaş, İslami ilimlerin hayatla iç içe olması gerektiğini vurgulayarak, yaşanan sorunlara, sosyal gerçeklere ve insanlığın ihtiyaçlarına kayıtsız kalmanın din hizmetlerini eksik ve verimsiz hale getirdiğini belirtti.

"İnsanlığın ihtiyaç ve beklentilerini dikkate almayan bir din anlayışı daima eksiktir" diyen Başkan Erbaş, salt bilgiye odaklanmanın İslam'ın bilgi anlayışından ve ahlakından uzak olduğunu ifade etti.

Başkan Erbaş, ilahiyat fakültelerinin, Allah ve ahiret tasavvuru sağlam, ümmet bilinci güçlü bir neslin yetiştirilmesinde rehberlik etme sorumluluğuna sahip olduğunu vurguladı.

Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, millete dinini, inancını ve medeniyetini öğretmek amacıyla eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiğini hatırlatarak, Diyanet Akademisi'nin bu misyonu gerçekleştirmede kritik bir rol oynadığını belirtti.

"Diyanet Akademisi'ni hayata geçirmiş olmanın kıvancını yaşıyoruz" diyen Erbaş, akademinin İslami ilimler geleneğiyle sağlıklı iletişim kurmak, derinlikli ilmi çalışmalara rehberlik etmek ve İslam dinini doğru anlamak gibi önemli sorumlulukları üstlendiğini söyledi.

Başkan Erbaş, Diyanet Akademisi'nin temel hedefinin, İslam medeniyetinin müktesebatını, temel kaynaklarını ve konularını bilen, güncel meselelerin farkında olan, yeni sorunlara çözüm üretebilen ve iletişim becerileri gelişmiş hocalar yetiştirmek olduğunu belirtti.

Erbaş, dünyanın zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek, insanlığın yeni bir arayış içinde olduğunu vurguladı. "Bugün yeryüzü İslam'ın hayat veren hakikat, ilke ve değerlerine muhtaçtır" diyen Başkan Erbaş, ilim insanlarının yaşanan olayları doğru okuması ve küresel emperyalizmle mücadele etmek için güçlü bir gelecek perspektifi ortaya koyması gerektiğini vurguladı.

Başkan Erbaş, İslam'ın ana kaynakları ekseninde üretilecek bilginin insanlığın anlam arayışına rehberlik edeceğini ifade ederek, "Dünyanın öldürmek için değil, insanı yaşatmak için ilme, irfana, bilgiye, hikmete ve bilime ihtiyacı vardır" dedi.

Sempozyuma, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları, 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü, Diyanet Akademisi Başkanı, Din Hizmetleri Genel Müdürü, İnsan Kaynakları Genel Müdürü, Rehberlik ve Teftiş Başkanı, İSAM Başkanı, Ankara İl Müftüsü ve akademisyenler katıldı.