Erbaş: "Yeryüzü İslam'ın Hakikatlerine Muhtaç"

Erbaş: "Yeryüzü İslam'ın Hakikatlerine Muhtaç"

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "İslam'ın Hayat Veren Hakikatlerine Muhtaç Bir Dünya Var" Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet Akademisi Başkanlığı tarafından Ankara'da düzenlenen "Türkiye'de Üretilen Dini Bilginin Din Hizmetlerine Katkısı ve Diyanet Akademisi Sempozyumu"nda önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Erbaş, Müslümanların İslami ilimlerde çok büyük eserler kaleme aldığını hatırlatarak, "Medine'den Endülüs'e, Kurtuba'dan Buhara'ya pek çok ilim insanı yetişmiş, onların bugün yazdıkları eserleri tanımamız, okumamız ve bunları okuyabilecek talebeler yetiştirmemiz gerekiyor.

" dedi. Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın din hizmetlerini daha nitelikli hale getirmek için uzun yıllardır çeşitli çözümler ürettiğini vurgulayarak, bu amaçla eğitim merkezleri ve Diyanet Akademisi'nin kurulduğunu belirtti.

"İnsanlığın ihtiyaç ve beklentilerini dikkate almayan bir din anlayışı daima eksiktir. " diyen Başkan Erbaş, yaşanan hayatı, sorunları ve sosyal gerçeklikleri göz ardı eden bir din anlayışının verimsiz kalacağını ifade etti.

Salt bilgi sahibi olmayı merkeze alan, toplumsal faydaya dönüştüremeyen ve insanlarda şuur ve farkındalık oluşturamayan bir yaklaşımın da İslam'ın bilgi anlayışı ve ahlakından uzak olduğunu vurguladı.

"Fakültelerimiz, Allah ve ahiret tasavvuru sağlam, ümmet bilinci güçlü, şuurlu bir neslin yetiştirilmesine rehberlik etmek mecburiyetindedir. " diyen Başkan Erbaş, ilahiyat fakültelerinin yaşadığı çağın farkında olan, yeni bir dünya ve gelecek inşa etme ideali kuşanan kararlı bir neslin yetiştirilmesine öncülük etmesi gerektiğini söyledi.

Sunduğumuz din eğitimi, bireysel dindarlık kadar toplumsal ve küresel farkındalık da inşa etmelidir. Zira adalet, şefkat ve merhametle yoğrulmuş bir dünyayı ancak böyle bir bilinç ve hassasiyete sahip olanlar kurabilirler.

Aksi halde yaşadığı dünyaya kayıtsız, çağına duyarsız, olan bitenden habersiz nesillerin hayatı, dünyayı ve çağı şekillendirmesi mümkün olmayacaktır.

” diye konuştu. Başkan Erbaş, Diyanet Akademisi'nin İslami İlimler geleneğiyle sağlıklı ve nitelikli bir iletişim kurmak, derinlikli ilmi çalışmalara rehberlik etmek, kaynaklara doğrudan ulaşarak İslam dinini doğru anlamak ve hiçbir kesimini dışlamadan bütün toplumu aydınlatarak, insanımızı geleceğe taşımak gibi önemli bir sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

"Akademimizin temel hedefi; İslam medeniyetinin müktesebatını, temel kaynaklarını, konularını bilen güncel meselelerin, sosyal değişimlerin farkında yeni sorunlara çözüm üretebilen, İslam'ın insan, çevre, toplum, ahlak, Allah tasavvurunu özümsemiş, mesleki formasyonu güçlü, iletişim, etkileşim ve pedagojik yönü iyi hocalar yetiştirmektir.

" diyen Başkan Erbaş, Diyanet Akademisi sayesinde hizmet öncesi eğitimlerle personelin daha donanımlı şekilde göreve başlayacağına vurgu yaptı.

Bugün dünyanın zor ve sıkıntılı bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Başkan Erbaş, şunları kaydetti: "Yaşanan savaşlar, işgaller ve katliamlardan bunalan insanlığın yeni bir arayış içerisinde olduğunu görüyoruz.

Şu bir gerçek ki bugün yeryüzü İslam'ın hayat veren hakikat, ilke ve değerlerine muhtaçtır. Bu süreçte köklü bir ilmi mirasa sahip olan Müslümanlara, ilim insanlarına önemli sorumluluklar düşmektedir.

Öncelikle yaşananların doğru okunup, iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Sadece İslam coğrafyası için değil, küresel emperyalist bir mafya tarafından kuşatılmış bütün dünyanın kurtuluşu için hak, hukuk, adalet, merhamet çerçevesinde güçlü bir gelecek perspektifi ortaya konulması önem arz etmektedir.

Bugün dünyanın gözü önünde Filistin'de, Gazze'de bu küresel emperyalist vahşilerin desteğiyle Müslümanları, bebekleri, çocukları, masumları katleden işgalci zalimler işte o zaman buna cesaret edemeyecektir.

Biz hem bilimsel olarak hem de birlik, beraberlik içerisinde olursak, bütün Müslümanlar ve dünyanın vicdanlı insanları olarak; hukuk, ahlak, adalet çerçevesinde insan yetiştirirsek işgalci zalimler ve dünyayı mafyavari yöneten ve yönetmeye çalışan emperyalist zalimler buna fırsat ve cesaret bulamayacaktır.

" Başkan Erbaş, "İnanıyorum ki İslam'ın ana kaynakları ekseninde insana, varlığa ve hayata dair bütüncül bir yaklaşımla üretilecek bilgi, içinden geçtiğimiz bu kaotik süreçte, insanlığın anlam arayışına en güzel şekilde rehberlik edecektir.

Dünyanın öldürmek, yok etmek için ilme, bilime değil, insanı yaşatmak, insanı huzura kavuşturmak için ilme, irfana, bilgiye, hikmete, bilime ihtiyacı vardır.

" şeklinde konuşmasını tamamladı. Sempozyumun açılışına Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları, 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü, Diyanet Akademisi Başkanı, Din Hizmetleri Genel Müdürü, İnsan Kaynakları Genel Müdürü, Rehberlik ve Teftiş Başkanı, İSAM Başkanı, Ankara İl Müftüsü ve akademisyenler katıldı.