Gaziantep Müftülüğü "din Hizmetine Adanmış ömürler" Konulu Konferans
'din hizmetine adanmış ömürler' konulu konferans
08.10.2018 “Din Hizmetine Adanmış Ömürler” Konulu Konferans
Gaziantep İl Müftülüğümüz tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle Din Hizmetine Adanmış Ömürler konulu bir konferans düzenlendi.
İl Müftülüğümüz Konferans Salonu'nda düzenlenen konferans, Emine Konukoğlu Camii Uzman İmam Hatibi Hafız Mehmet Fırat'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Konferans daha sonra ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla hazırlanan sinevizyon gösterimi ile devam etti.
Sinevizyon gösteriminin ardından programın açılış konuşmasını İl Müftümüz Ahmet Çelik yaparak Cami ve Din adamlarının önemine değindi. Diyanet çalışanlarının Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nı kutlayan Çelik, bu haftayla ilgili bilgi verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Cami ve mescitlerin önemine anlatmak için 1986 yılından bu yana Ekim ayının ilk haftasının Camiler Haftası olarak ilan ettiğini, 2003 yılından itibaren haftanın isminin Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak yeniden düzenlendiğini anımsatan Çelik, şunları söyledi:
Evvel cami vardı. Beytullah ve Kâbe vardı. Bugün de her bir yerleşim yerimizin ev sahibi, mekânları camilerdir. Camilere de anlam ve hayat veren hademe-i hayrattır. Onun için de 'Camiler Haftası' din görevlileri haftası ile birleştirilmiştir. Çünkü hademe-i hayratsız, hocasız, müezzinsiz ve din görevlisiz cami beklenen fonksiyonunu, etkinliğini yapamaz. Camiler Haftası'nı kutlamadaki amaç bir seronomi, folklorik bir etkinlik değildir. Bir şevklendirme, bilinçlendirme, farkına vardırma, kendimizi yenileme, yaptığımız işin ne anlama geldiğini yeniden bir gözden geçirme haftasıdır. Kendimizi, saygınlığımızı ve sorumluluğumuzu, yenilenmemizi tanımadır.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Camilerin Allah'ı hatırlatan, namazın ikame edildiği mekânlar olduğunu, aynı zamanda sadece ibadet edilen mekânlar değil, ahlakın, muamelatın öğretildiği bir medrese, bir okul ve bir üniversite olduğunu, din görevlilerinin bulundukları köy, mahalle ve bölgelerdeki vatandaşların dini ve ahlaki eğitiminden sorumlu olduklarını dile getirdi.
Ulaşmadığımız bir insan kalırsa bu bir vebaldir
Konuşmasına Kur'an-ı Kerim'deki Camilerle ilgili ayetlerin açıklamasını yaparak başlayan İşliyen, şöyle konuştu:
Görev yaptığımız Kur'an kursunun etrafından ayrılırken kapısını çalmadığımız bir fert, bir aile kalırsa bu bir vebaldir. Ulaşmadığımız bir insan kalırsa bu bir vebaldir. Onun için bizler ihlasla ve samimiyetle çalışmalıyız. Bu imkânları Allah (c.c) bize lütuf etmişse bizim de çalışmamızı ve gayretimizi artırmalıyız. Bu gayretlerimizi, bıkmadan, usanmadan ve ecrini Allah'tan (c.c) bekleyerek yapmalıyız.
Tesettürde bizim modelimiz Hazreti Fatma'dır
İşliyen, Bayan Kur'an öğreticilerine yönelik ise Görevimizi halimizle de örnek olarak yapmalıyız ve bizim tesettürde modelimiz filanın hanımı veya filan makamda olan insan değildir. Tesettürde bizim modelimiz Hazreti Fatma'dır (r.a) diye konuştu.
Program sonunda Camiler ve Din Görevlileri haftası münasebetiyle düzenlenen yarışma sonucunda dereceye girenlere, Hizmette 40 Yılını tamamlayan personellere, Yaş itibari ile en yaşlı ve en genç görevlilere hediye ve plaket takdim edildi.
Ayrıca katılımcılara Şahinbey Belediyesi tarafından Aşure ikram edildi.
Konferansa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Kilis İl Müftüsü Mahmut Karatepe, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, İlçe Müftüleri, İl Müftü Yardımcıları, Şube Müdürleri, Vaizler, Murakıplar, İmam Hatipler, Müezzin-Kayyımlar, Kur'an Kursu öğreticileri, daire personelleri ile çok sayıda davetliler katıldı.