Malatya Müftülüğü diyanet işleri başkanımız sayın prof. dr. ali erbaş, sabah namazında gençlerle buluştu
Diyanet işleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ali ERBAş, Sabah Namazında Gençlerle Buluştu
Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ali ERBAŞ, Sabah Namazında Gençlerle Buluştu
Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duanın ardından cemaate sabah namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. ERBAŞ, gençliğin insan hayatının önemli bir dönemi olduğuna değinerek, yaşı ilerlemiş olanların geriye dönüp baktıklarında gençliğine özlem duyduğunu ancak bazı gençlerin ise gençliklerini kıymetini bilmeden, önemini kavrayamadan ömrünü tüketip gittiğini anlattı.
Milletler için en büyük zenginliğin ve imkânın gençlik olduğuna işaret eden Prof. Dr. ERBAŞ, “Milletleri geleceğe taşıyacak heyecan, ancak gençlerde vardır, gençlik döneminde vardır. Tabii bazı insanlarda gençlik dönemi yaşı ilerlerse de devam eder o heyecan devam eder bitmez” dedi.
Öğrenmenin yaşının olmadığını vurgulayan Prof. Dr. ERBAŞ, Önce anne ve babalar, çocuklarının dilleri dönmeye başlar başlamaz güzel kelimeleri öğreterek eğitimine başlayacaklar. Gönül ister ki her bir çocuğumuz ilk kelimesini Allah diye telaffuz etsin diye konuştu.
Eğitimcilerin, din psikologlarının, eğitim bilimcilerin ittifakla kabul ettiği konunun çocukların karakter yapılarının yüzde 64'ünün 7 yaşından önce tamamlanmış olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, çocukların anne ve babalarından gördükleriyle, duyduklarıyla, onların yaşam tarzıyla karakterlerinin şekillendiğini belirtti.
Çocukların anne ve babalarını namaz kılıyorken görebilmesini istediğini kaydeden Başkan Erbaş, şunları söyledi:
Hayatlarına, konuşmalarına yalanı, gıybeti, dedikoduyu, tecessüsü hiç karıştırmadığını, hasedi, fesadı, diline hiç almadığı bir şekilde onları görüyor olarak büyüsünler. Öyle şekil kazanır. Gönül ister ki çocuklarımız annelerini babalarını yüzünden bir gülümseme, tebessüm olduğunu göre göre büyüsünler. Evde her zaman gergin, kavga hali, her zaman birbirleriyle münakaşa halini göre göre büyüyen çocuk gergin büyür. İleride her şeye kızar ve birden gergin bir hal alan şahsiyet alan bir hal kazanır. O yüzden çocuklarımızı yetiştirirken bunlara dikkat edeceğiz.
Prof. Dr. ERBAŞ, çocuklara 7 yaşına kadar temel dini bilgilerin verilmesi gerektiğine değinerek, şöyle devam etti:
Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 4-6 yaş grubu Kuran kursları açtık. Şu anda 100 bin üzerinden öğrencimiz var Türkiye genelinde. Ne öğretiyoruz bu çocuklarımıza? Değerler eğitimi veriyoruz, değerlerimizi öğretiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak biz de 4-5-6 yaşındaki çocuklarla ilgili Kuran kursları açıyoruz. Orada 'Rabbin kim? Peygamberin kim? Bizi kim yarattı?'... Bunları küçük yaşlarda öğretmemiz gerekiyor. Dürüstlük, yalan söylemenin büyük bir yanlış, günah olduğu, doğruluktan ayrılmamak gerektiği, emanete ihanet etmemek gerektiğini öğretiyoruz.
Prof. Dr. ERBAŞ, insanların birbirine gergin bir yüzle değil tebessümle bakması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
Birlik ve beraberliğimizin, toplumumuzda mutlu insanların birbirini seven, sayan insanların olması o toplumun huzur içerisinde yaşamasını sağlar. Biz asırlar boyu çok farklı düşünceden, inançtan insanları bir araya yaşatmış bir medeniyetin çocuklarıyız. Sadece farklı düşüncelerden farklı mezheplerden değil farklı inançlardan. Bazen olmuş ki bir belde nüfusunun yarısı Müslüman yarısı gayrimüslim. Asırlar boyu böyle yaşadığımız zamanlar olmuş. Gayrimüslimler ecdadımızın, medeniyetimizin kurucularının, mensuplarının çok adaletle yönetmiş olduğu o beldelerde huzur içerisinde yaşamışlardır.
Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. ERBAŞ, daha sonra vatandaşlarla selamlaştı, gençler ve çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.