Sakarya müftülüğü 2018 yılı ramazan mesajı
Sakarya Müftülüğü 2018 Yılı Ramazan Mesajı
Sakarya Müftülüğü 2018 Yılı Ramazan Mesajı
Manevi derecesi çok yüksek ve kazancı pek büyük olan Ramazan ayına 15 Mayıs Salı günü akşamı kıldığımız teravih namazı ve 16 Mayıs Çarşamba günü tuttuğumuz oruçla girmiş olduk. Hepimize mübarek olsun!
Ramazan, Yüce Allah’ın bizlere büyük bir lütuf ve nimetidir. Ramazan, kadınıyla erkeğiyle, büyüğüyle küçüğüyle, halkımızın tüm kesimleriyle; oruçlarıyla, teravihleriyle, mukabeleleriyle, salatü selamlarıyla, fitre ve zekâtlarıyla, mahyaları ve iftarlarıyla büyük bir coşkunun ve dirilişin gerçekleşme ayıdır. Ramazan ayı ibadet, rahmet ve mağfiret ayıdır. Ramazan bereketi bol, hayrı çok olan bir aydır. Bu ay yardım, bağış, rahmet ve ihsan ayıdır. Ramazan ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden temizleneceğimiz, insanî duyguların coştuğu, tövbe edip hakka yönelme şuurunun geliştiği nefis’i terbiye etme ayıdır.
İnsanlığı fikrî ve ahlâkî sapıklıktan, cehaletten kurtarıp ilme, medeniyete ve dolayısıyla ebedî saadete ulaştıran Kur’an-ı Kerim bu ayda nazil olmuştur. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, bu ay içerisinde yer almaktadır.
Ramazan orucu, Rabbimizin: “Ey iman edenler, günahlardan korunmanız için sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günlerde oruç, farz kılındı.(Bakara: 183) fermanıyla farz kılınmış, Efendimiz (s.a.v.)’in “Kim inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân, 28) hadisi şerifiyle bir müjde, af ve bağışlanma ümidi olmuştur.
Dini bir vazifeyi ifa edip, Allah'ın emrini yerine getirmekle beraber orucun sıhhî, ahlakî, içtimaî gibi birçok fazilet ve hikmetleri de vardır. Orucumuzun kâmil anlamda bir ibadet olması için, gözümüzü Allah'ın yasakladığı şeylerden, dilimizi yalan, gıybet, koğuculuk gibi kötülüklerden korumalı; oruçlu iken her türlü münakaşadan ve kavgadan kendimizi uzak tutmalıyız.
Başkanlığımızın bu yılki Ramazan teması “israf” olarak belirlenmiştir. İsraf her hangi bir konuda aşırı gitmek, doğru olandan sapıp meşru sınırların ötesine geçmek, sahip olunan değerleri gerekli görülen yerler dışında veya gereğinden fazla harcama anlamına gelir.
İslam’da israf ayet ve hadislerle yasaklanmıştır. Allah-ü Teala Kur’an-ı Kerimde Araf Suresinın 31. ayetinde buyurur ki “Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” buyurmaktadır.
Hz. Peygamber (s.a.v.)’ de “Kibirsiz ve israf etmeden yiyiniz, içiniz giyiniz ve sadaka veriniz.” Sözü ile israfın yasaklandığını ifade etmektedir.
Yeme içmede, giyim kuşamda, zaman ve kaynakları kullanmada ülkede ve dünyada çokça israf yapılmaktadır. Ülkemizde yıllık 214 milyar TL gıda israfı yapılmaktadır. Özellikle Ramazanda iftar sofralarında israflardan sakınmalı, dünyanın pek çok yerinde açlık çeken insanların halini düşünerek fakir fukaraya yardım etme gayreti içinde olmalıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle tüm halkımızın Mübarek Ramazan ayını tebrik ediyor, milletçe birlik ve beraberlik içinde daha nice Ramazan aylarına kavuşmayı diliyor, bu ayın bütün müminlerin affına vesile olmasını Cenâb-ı Allah’tan niyaz ediyorum.
Yunus ACAR
İl Müftü Vekili