Trabzon'da 461 Hafızın Katılımıyla Icazet Merasimi Gerçekleşti.

Trabzon'da 461 Hafız Mezun Oldu, Şehrin Kalbi Kur'an'la Atıyor Trabzon Beşirli Çok Amaçlı Kapalı Spor Salonu, 2024 Yılı Mevlid-i Nebi ve 461 Hafız Toplu İcazet töreniyle coşkulu bir kalabalığa ev sahipliği yaptı.

Binlerce Kur'an sevdalısı, bu özel güne tanıklık etmek için salona akın etti. Törene, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanlığı Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av.

Ahmet Metin Genç, siyasi parti temsilcileri, yabancı misyon temsilcileri, bürokratlar, bölge müdürleri, çok sayıda il ve ilçe müftüsü, belediye başkanları, kurum - kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Program öncesinde Trabzon İl Müftülüğü İlahi Korosu tarafından seslendirilen ilahi dinletisi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın çaldığı marşlar, salona coşkulu bir atmosfer kazandırdı.

Tekbir ve salavatlarla salona giriş yapan 461 hafız, kendilerine ayrılan bölümlere yerleştirildi. Hafızların salona girişi sırasında gözlemlenen duygu dolu anlar, katılımcıların kalplerinde derin izler bıraktı.

Okunan İstiklal Marşının ardından, Vakfıkebir Merkez Yeni Camii Müezzin Kayyımı Muhammet Saka'nın Kur'an tilaveti ile başlayan program, Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın'ın açılış konuşmasıyla devam etti.

Aydın konuşmasında, İslam dininin sayısız nimetlerini ve Hz. Muhammed (s. a. v)'in alemlere rahmet olarak gönderilmesinin önemini vurguladı. "Asırlardır İslam'ın sancaktarlığını yapan, tarihi yönlendiren ve büyük medeniyetler inşa eden bir milletin evlatları olarak bizler, Hz. Peygamberin (sav) yoluna bağlı bir milletiz.

" diyen İl Müftüsü Aydın, Diyanet İşleri Başkanlığının bu seneki Mevlid-i Nebi Haftası temasını "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" olarak belirlediğini hatırlattı.

"Yüce Allah, insanı yaratılış gayesine ulaştıracak akıl, irade, idrak ve muhakeme gibi kabiliyetlerle donatmış ve onu sayısız nimetlerle tezyin etmiştir.

Rahmetinin bir tecellisi olarak da vahiy ve nübüvvetle destekleyerek, erdemli bir hayatın yolunu kolaylaştırmıştır. " sözleriyle insanın yaratılış amacına değinen Aydın, 461 hafıza seslenerek şunları söyledi: "Kur'an'ı yaşayarak topluma örnek olacaksınız.

Kur'an-ı Kerim'i akla, hayata ve ahlaka kılavuz yaparak, aydınlattığı yoldan yürüyerek, fen ilimlerinde de kesbiyyet kazanarak, teknolojinin inceliklerine vakıf olacak vatanımıza, milletimize ve insanlığa büyük hizmetler sunacaksınız.

" Aydın, hafızların yetişmesinde emeği geçen hocalar, yöneticiler, vakıf ve dernekler, hayır sahipleri, Kur'an tilaveti yapan hocalar, hafızlar, aileleri ve programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Programın Trabzon'a, vatan ve millete hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı. Programda söz alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı, Trabzon'da hafızlık icazetinin geleneksel olarak güzel bir şekilde icra edildiğini belirterek mutluluk ve gurur duyduklarını dile getirdi.

Destek olmayı bir lütuf değil bir vazife olarak gördüğünü ifade eden başkan, genç hafızlara Allah'ın onları yetiştiren anne babalarından razı olmasını dileyerek, hocalarına da emekleri için teşekkür etti.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise konuşmasında, "Bugün burada Trabzon'umuzun gurur kaynağı olan 461 hafızımızın hafızlıklarını tamamlamalarının sevinç ve mutluluğunu yaşamak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.

" dedi. Gökyüzünü yıldızlar, yeryüzünü hafızlar aydınlattığını belirten vali, hafızlığın sabır, azim, emek ve fedakarlık gerektiren kutsal bir eğitim olduğunu ve manevi yönü çok yüksek özel bir makam olduğunu vurguladı.

Hafızların Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'i kalplerinde ve zihinlerinde muhafaza ederek İslam dünyasında özel bir konuma eriştiklerini söyleyen Vali Yıldırım, "Onlar, hem dini hem de toplumsal hayatta birer ışık kaynağı olacak, ülkemizin manevi değerlerini en güzel şekilde temsil edeceklerdir.

" diye ekledi. Vali Yıldırım, bu süreçte hafızların yanında olan ailelere ve hocalarına şükranlarını sunarak, "Bu anlamlı törende, hafızlarımızın hayatlarında yeni bir sayfa açtıkları bu özel günde, hepsine hayırlı ve başarılı bir ömür diliyorum.

Allah yollarınızı açık etsin, hafızlıklarını daim kılsın. " dedi. "İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin, Ne mezarlıkta okumak ne de fal bakmak için" sözleriyle hafızların ezberledikleri Kur'an-ı Kerimi hayatlarına tatbik ederek topluma örnek olmalarını Cenab-ı Allah'tan niyaz eden vali, programda emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür etti.

Tören boyunca, Ayasofya-İ Kebir Cami-İ Şerifi Baş İmam Hatibi Hafız Ferruh Muştuer, Eyüp Sultan Camii Baş İmam Hatibi Hafız Metin Çakar, Şişli Micidi-yeköy Merkez Camii Baş İmam Hatibi Hafız Ali Derman, Üsküdar Çinili Camii İmam Hatibi Hafız Dursun Şahin, Bursa Ulu Camii Baş İmam Hatibi Hafız Ali Keleş, Üsküdar İlahiyat Camii İmam Hatibi Hafız H.

Lüfti Ramazanoğlu, Üsküdar Valide Atik Camii İmam Hatibi Hafız Osman Osmanoğlu, Fatih Camii İmam Hatibi Hafız Yusuf Yılmaz, Üsküdar Selimiye Camii İmam Hatibi Hafız Zafer Akyüz ve Vakfıkebir Merkez Yeni Camii Müezzini Hafız Muhammet Saka tarafından sala, ilahi, kaside ve Kur'an-ı kerim tilavet edildi.

Törene katılan ve ilçeleri temsilen kısa süreleri okuyan hafızların tilavetlerinin ardından, Şeyhul Kurra Ramazan Pakdil tarafından icazet duası yapıldı.

Program, 461 hafıza hediye edilen gram altın ve Trabzon'da dini ve hayırlı hizmetlere katkıda bulunan hayır sahiplerine "Teşekkür Belgesi" takdimi ile son buldu.

Bu özel gün, Trabzon'un Kur'an'a olan bağlılığının bir göstergesi olarak tarihe geçti. 461 hafızın mezuniyeti, şehre manevi bir zenginlik kattı.

Bu gençlerin Kur'an'ı hayatlarına rehber ederek topluma örnek bireyler olmaları temennisiyle, gelecek nesillere ilham vermesi bekleniyor.