AYDIN MÜFTÜLÜĞÜNDE “VEKÂLETLE KURBAN” PROGRAMI
01 Ağustos tarihinde Aydın Müftülüğü Ömer Kocaoğul Toplantı Salonu’nda Türkiye Diyanet Vakfı’nın “Vekâletle Kurban Bağışı Kampanyası” programı yapıldı. Bu programa daire amirleri ve personeliyle birlikte, merkez ve ilçe müftülüklerinde görevli 700’ün üzerinde bay ve bayan personel katıldı. Saat 09.30’da başlayan program 11.30’a kadar sürdü. Külliye Camii İmam Hatibi Hüseyin ESKİMANAVLI’nın okuduğu Kuran-ı Kerim tilavetinden sonra İl Müftüsü Ercan AKSU Açış Konuşmasını yaptı.
Aksu, Hz. Ömer’in (r.a.): “Dağlara, yamaçlara buğday tohumu serpin, Müslüman ülkede kuşlar aç kaldı” demesinler” sözüyle birlikte, Anadolu’da bazı yerlerde hala dağların yamaçlarına canlılar faydalansın diye buğday ekme geleneğinin olduğunu hatırlattı. Diyanet İşleri Başkanlığımız’ın bu yıl Kurban Bayramı için tema olarak “Kurbanının Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” cümlesini seçtiğinden ve İslam’ın yardıma muhtaç durumda olanlara yardım etme prensibinin insanları birbirine kenetleyeceğinden söz etti. Din görevlilerinin topluma rehberlik etmede ve yönlendirmedeki rolüne vurgu yapan AKSU, bu iyilik halkasının personel sayesinde genişleyeceğini ve onların bu alandaki sorumluluklarını vurguladı. Ülkemizin mazlum ve mağdur coğrafyaların umudu olduğunu ve bu vesileyle hepimize büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlattı.
Programa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Uzmanı Ahmet SÜNETÇİ, Türkiye Diyanet Vakfı’nın yurt içi ve yurtdışındaki çalışmalarından, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilk kez 1993’te 2000 kurbanla başlattığı hayır yolculuğundan; personelimizin ve halkımızın büyük teveccühüyle geçen yıl itibariyle 200 bini aşkın kesilen kurbanlardan bahsetti. SÜNETÇİ, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl 150 farklı ülkede Kurban Organizasyonları yapılacaktır. Hayırsever vatandaşlarımız sayesinde, insanların eline ulaştırılan bir koli etin manevi değeri ölçülemez. Zira yıllarca Avrupa ülkeleri tarafından çeşitli şekillerde sömürülen bölge halkları, Vakıf görevlilerinin ve gönüllülerinin kendilerine gösterdiği dostça yaklaşım ve yardımlar sayesinde her yıl ülkemizden gelecekleri heyecanla ve hasretle gözlemektedirler. Türkiye Diyanet Vakfına yapılan her harcama ve yardım devletin hukuk kurumları vasıtasıyla denetlenmekte, dolayısıyla bu alanda hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak biçimde şeffaf bir işleyiş hâkimdir. Vekâletle kurban bağışı yapan vatandaşlarımız kurbanla ilgili her aşamada “Mesajla Bilgilendirme Sistemi’yle bilgilendirilmektedir.
Senegal’de açlıkla beraber ölümlerin baş gösterdiği bir zamanda Vakıf görevlilerinin ülkelerine gelip kendilerine yardım ettiklerini görünce insanlar “Ama biz Hristiyan’ız, bize de mi yardım ediyorsunuz” diyerek hayretlerini gizleyememişlerdi. Görevlilerden birinin: “Bizim dinimiz, diline, dinine veya etnik kökenine bakılmaksızın yardıma muhtaç kimselere yardım eli uzatmayı emrediyor” cevabına karşılık, “Öyleyse sözünü ettiğiniz bu din, olsa olsa Hak dindir” diyerek aynı kabileden altı yüz kişi Müslüman olmayı seçmiş, üstelik çocuklarını da hafızlık yapmak üzere civardaki ilgili Kur’an kurslarına göndermişlerdi.
Anadolu insanı öteden beri yardımsever bir millettir. 2017’de Türkiye’den ihtiyaç durumundaki insanlara yapılan yardımlar 8 milyar dolara ulaşarak Dünya’da en çok yardım edenler listesinde ülkemiz ilk sırada yer almıştır.”
Vakfın eğitimle ilgili çalışmalarından da söz eden SÜNETÇİ, Somali’nin başkenti Mogadişu’da Diyanet İşleri Başkanlığımız’a bağlı bir İmam Hatip Lisesi olduğundan ve orada iki yüze yakın öğrencinin okuduğundan da söz etti.
Başkanlığımızın kurban organizasyonlarında görev almak isteyen gönüllüler gonullu.diyanetvakfi.org.tr adresinden başvuru yapabilirler.