Lütfi Elvan Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panel, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Programın açış konuşmasını yapan Karaman İl Müftüsü Faruk GÜRBÜZ, Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)’in hayata bir yetim olarak başladığını belirterek , “ayet-i kerimede Peygamberimize “O seni yetim bulup barındırmadı mı?... Öyleyse sakın yetimi ezme!” şeklinde hitap edilmekle yetimlere bakması emredilmiş o da yetimlerin babası olmuştur. Yine Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde “Ben ve yetimi himaye eden kişiler kıyamet gününde –mübarek iki parmağını yan yana getirerek işaret etmiş- bu şekilde yan yana olacağız” buyurmuş bununla o, yetime aile olan kimseleri bir nevi cennetle müjdelemiştir” dedi.
Ardından konuşan İl Müftüsü Yardımcısı Adem BAHCIVAN, “Bizim dinimizin peygamberi, bizim önderimiz, rehberimiz bir yetimdi, yetimlerin efendisiydi. Kendisi bu zorlu süreci yaşayarak bizzat tecrübe etti, ümmetine yetimlere sahip çıkmanın önemini anlattı özellikle de onlara yetimlere sahip çıkmasını emretti. Yine Hz. Meryem de Zekeriya (a.s.)’ın himayesinde büyüdüler, dedi ve yetkili kimselerin bu konunun hassasiyetini topluma anlatmaları son derece önemlidir ” şeklinde konuştu.
Daha sonra İl Müftülüğü ADRB sorumlusu Vaiz Mehmet Emin ŞAHİN, Dini referanslar bağlamında koruyucu ailelik başlığını ele alarak, “Yetim sadece babasını kaybeden değildir, annesini kaybeden de yetimdir veya anne ve babası tarafından terk edilen, ilgilenilmeyen kimse de yetimdir” dedi ve “Mekke döneminde Kur’an-ı Kerîm’deki ilk inen ayetlerde bazı ibadetler daha farz kılınmamışken Allah’a iman ve ibadetle birlikte yetimlere sahip çıkılması konusu da önemine binaen ele alınmıştır, yine bir hadis-i şerif’te buyrulduğu üzere üç tane yetimle ilgilenip yetiştiren kişinin geceleri namaz , gündüzleri oruç tutan ve Allah yolunda cihad eden kimsenin elde ettiği sevap neyse onun hepsini kazanacaktır, yani burada yetimle ilgilenmek bize bir ibadet olarak takdim edilmiştir” şeklinde konuştu.
Devamında Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’de Sosyal Çalışmacı olan Süleyman BAKIRTAŞ ise nasıl koruyucu aile olunacağıyla alakalı detaylı bilgiler içeren sunumunu gerçekleştirdi.
Son olarak koruyucu aile olmaları hasebiyle Yiğitoğlu ailesi tecrübe paylaşımında bulundular. Hanımefendi Teslime YİĞİTOĞLU, dört yıla yakındır iki çocuğun koruyucu ailesi olduklarını, çocukların evlerine neşe getirdiğini ve yaşamlarını değiştirdiğini söyledi. Beyefendi Musa YİĞİTOĞLU ise evlerinde daha önce hiç çocuk sesinin olmadığını, sonradan biri evlat edinme olmak üzere üç kız çocuklarının olduğunu onlarla hoş vakitler geçirdiklerini belirtti. Ayrıca koruyucu aile biriminde çalışan memurlara kendilerini olumlu yönde yönlendirdikleri için teşekkür etti.
Panele Vali Yardımcısı Mehmet Yasin ERKAN, İl Müftüsü Faruk Gürbüz, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.