DİN İSTİSMARI İLE MÜCADELE PANELİ
Nur Camii Konferans Salonunda “Kur’an ve Sünnete Dayalı Sahih Dini Bilgi ve Din İstismarı ile Mücadele” konulu panel düzenlendi. Sabah İl genelinde görev yapan Diyanet İşleri Başkanlığı personeline, öğleden sonra ise Üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen Panele Moderatör olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Kadro Terfi ve Tahsis Daire Başkanı Ayten KOÇ, panelist olarak da Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Yaşar Seracettin BAYTAR ile Ankara Mamak semtinde görev yapan Uzman Vaiz Mehmet İmadettin TÜRE katıldı.
Giriş konuşmasında Kadro Terfi ve Tahsis Daire Başkanı Ayten KOÇ, proje kapsamında Türkiye çapında uygulanan “Kur’an ve Sünnete Dayalı Sahih Dini Bilgi ve Din İstismarı ile Mücadele” konulu programlar hakkında genel bilgiler verdi.
Dini istismarı konusunda en önemli iki unsur olan DAEŞ ve FETÖ ile ilgili bilgiler ise panelistler tarafından dinleyicilere aktarıldı. Program sonunda katılımcılara DEAŞ ve FETÖ ile ilgili birer kitapçık hediye edildi.
Panelde özetle şu bilgilere yer verilmiştir:
Din istismarı dini, kendi menfaatleri için kullanmaktır.
Deaş’ın ortaya çıkış sebebleri olarak uluslararası güç ve iktidar savaşları, silah uyuşturucu ve petrol ticareti, güç boşluğu, işgalden kaynaklanan travmalar, baskı ve sefalet içinde yaşamaya mecbur bırakılan insanları ümitsizliği ve öfkesi, sağlıklı bir din eğitimi alamayan gençlerin sayısının artması gibi nedenler söylenebilir.
Deaş ayet ve hadisleri menafaatine uygun şekilde kullanmak için bağlamından koparıyor, dinin temel amaçlarını ve dini metinlerin bütününü dikkate almaksızın yorumluyor, lafza ve şekle önem veriyor, ilmin yanında irfanı, amelin yanında ahlakı, hükmün yanında adabı bir bütün olarak göremeyen parçacı bir yaklaşımı temsil ediyor. Kendisinden olmayanları ise tekfir ediyor.
Şiddet temelli din istismarıyla mücadele edebilmek için sağlam kaynak ve yöntemlere dayalı sağlıklı bir din eğitimi, gençlere özel ilgi ve destek, genç nesillere fen ilimlerinin yanında maneviyatı güçlendirecek ilimlerin de verilmesi, mutedil ümmet olmanın esasları, farklılıkların zenginliği gibi konular ders verilmelidir.
Fetö, liderin masumiyeti, ışık evleri gibi kapısı bütün Müslümanlara açık olmayan mekânlar, takiyyeye pervasızca izin verme, başkalarını dışlama, kendisine bağlı bireylerin kamusal ve özel varlığını kontrol altında tutma, evlenmeleri bile emir komuta zincirinde olması gibi özelliklere sahiptir.
Fetö elebaşı rüyalar ile peygamberimizi istismar etmekte hatta peygamberimizle sürekli görüştüğünü ifade etmekte kâinatın kendisi hatırına devam ettiğini ifade etmekte ve Hz Meryem’e gelen ruhun Hz. Muhammed olduğu vb. gibi ifadelerle de Kur’an’ı tahrif etmiştir. Ayrıca namazın ima ile kılınması, orucun farklı zamanlarda da tutulabilmesi, başörtüsü emri, mut’a nikâhı, zekat, sadaka, kurban, infak gibi konular ile ilgili olarak fıkıh ve ibadetler tahrif edilmiştir.
Fetö ve benzeri istismar yapılarıyla mücadele için; nifak ve isyan hareketlerine karşı tek yürek olmak, sahih dini bilgiyi ders almak, akıl ve idraki başkalarına teslim etmemek, üstünlüğün ancak takvada olduğunu bilme, işlerde adalet, ehliyet ve liyakate dikkat etme, çocuklarımızın manevi eğitimine önem verme ve her konuda sorumluluk bilinci ile hareket etmeye dikkat edilmelidir.