Kocaeli’nde Nezaket Vaazı

Kocaeli'nde Nezaket Vaazı

Kocaeli'nde Nezaket Vaazı

10 Ekim 2024 - 17:50

Peygamberimizin Sünneti: Nezaket Örnekleri ve Toplumsal Etkisi Hz. Muhammed (sav)'in hayatı, insanlığa sadece ilahi bir mesaj değil, aynı zamanda kusursuz bir ahlak örneği sunmaktadır.

Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de elçisini "Şüphesiz ki Sen (ey Muhammed ) yüce bir ahlak üzeresin!" (Kalem, 5) diye tanıtarak, O'nun davranışlarının tüm insanlık için rehber niteliği taşıdığını vurgular.

Bu ahlak, Kur'an'ın temel ilkelerine dayanır ve Peygamberimiz tarafından hayatının her anında, söz ve eyleminde somutlaştırılmıştır. **Nezaket** kavramı, İslam'ın özünde yer alan bir erdemdir.

Sözlükte "nazıklık, zariflik, incelik; terbiye, edep; his, fikir ve davranış bakımından ince olma, zarafet, rikkat" anlamlarına gelen nezaket, Allah Resûlü'nün hayatında en belirgin özelliklerden biridir.

**Kur'an'da Nezaket:** Kur'an-ı Kerim, insanlara karşı güzel söz söylemeyi, yetimlere karşı şefkatli olmayı, miras taksiminde adaletli davranmayı, ehl-i kitapla en güzel yoldan mücadele etmeyi, doğru ve yerinde söz söylemeyi emreder.

Aynı zamanda, gıybet etmekten, tecessüsten, yalan söylemekten, kimseyi yüzüne karşı ayıplamaktan, birbirilerini karalamaktan ve alay etmekten sakınmamızı öğütler.

Büyüklerin, alimlerin yanında ses yükseltmemek, önlerine geçmemek ve üçüncü kişilerden gıyabında bahsederken onların zaaflarını aktarmamak da Kur'an'da vurgulanan nezaket kurallarındandır.

**Peygamberimizin Nezaket Örnekleri:** Peygamberimiz, Kur'an'daki ilkeleri hayatına tam anlamıyla uygulamış, örnek bir insan olmuştur. * Hz. Aişe'ye (r.

a. ) Yahudilere karşı sakin ve nazik olmasını öğütlemesi, * Enes b. Malik'e hizmetleri boyunca hiçbir zaman kaba bir davranışta bulunmaması, * Rıfktan mahrum olanın hayırdan da mahrum olduğunu söylemesi, * Müminlere sövmeyi ve kötü konuşmayı yasaklaması, * Hayâ duygusunu iman ile ilişkilendirmesi ve kötü konuşmanın kabalık olduğunu vurgulaması, * Sövmekten, kötü konuşmaktan ve lânet etmekten uzak durması, * Hayvanlara bile merhametli davranması, Peygamberimizin nezaket sünnetleri, sadece sözlü iletişimi değil, aynı zamanda davranışları, düşünceleri ve tüm varlıklara karşı beslediği sevgiyi kapsamaktadır.

**Toplumsal Etkisi:** Hz. Muhammed (sav)'in nezaket dolu hayatı, toplumda sevgi, saygı, hoşgörü ve merhamet gibi erdemlerin yayılmasına büyük katkı sağlamıştır.

İslam dünyası, Peygamberimizin örnek ahlakı sayesinde yüzyıllardır barış ve huzur içinde yaşamayı öğrenmiştir. Bu nedenle, Peygamberimizin nezaket sünnetlerini anlamak ve hayatımıza uygulamak, hem bireysel hem de toplumsal anlamda mutluluk ve huzura ulaşmamız için olmazsa olmazdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Balikesir'da Sabah Namazı Buluşması
Balikesir'da Sabah Namazı Buluşması
Haftanın hutbesi '
Haftanın hutbesi '