Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile yürütülen vekâlet yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu'nda kurbanlarını kestirmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla düzenlenen “Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” toplantısı Mevlana Kültür Merkezi Sema Salonunda yapıldı.
Tanıtım toplantısına Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Avukat Mehmet Savaş Polat, Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin, İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, şube müdürleri, vaizler, Kur’an kursu öğreticileri, din görevlileri ile basın mensupları katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı organizasyonuyla gerçekleşen “Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu”nun İslam coğrafyasındaki mazlumlarının umudu olduğunu ve bu konuda vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesinin gerektiği ifade eden Poçanoğlu konuşmalarını şöyle sürdürdü;
“Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş”
Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve Türkiye Diyanet Vakfımızın bir iyilik ve bir insanlık hizmeti olarak ortaya koymuş olduğu “Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş” temalı vekâlet yoluyla kurban kesme organizasyonuna yönelik bir farkındalık oluşturmak için bugün bir araya geldik.
“Mali ibadetlerimizde tam bir dayanışma içerisinde olmalıyız”
Mali ibadetlerimiz olan zekat, kurban, sadaka-i fıtır gibi konularda bizler tam bir dayanışma içinde bulunmalı, iyiliğe ve hayra öncülük eden kimseler olmalıyız. Başkanlığımıza intisabımızı, mensubiyetimizi, kurum aidiyet bilincimizi kendi aramızda oluşturmak ise bizim asli vazifemizdir.
“Milletimiz her daim İslam coğrafyasının ve mazlumun umudu olmuştur”
Milletimiz yardımlaşma ve hayır konusunda gerçekten takdire şayandır. Her daim İslam coğrafyasının ve mazlumun umudu olmuştur. Milletimizin kardeşliği, cömertliği dünyanın her tarafını kuşatmıştır. Milletimizin bu yardımseverliğine aracılık yaparak dünyadaki mazlumlara yardım götürmek üzere titizlikle çalışan, şeffaf ve denetlenebilir olan Türkiye Diyanet Vakfımız bu konuda kendisini ispat etmiştir. Bizlere düşen görevde vakfımıza destek olarak bu tür yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda yardımcı olarak vakfımızın çalışmalarının daha fazla kitlelere duyurulması için katkı sağlamalıyız.
“Çocuklarımıza ve gençliğimize sahih bir din eğitimi veremediğimiz takdirde ortaya çıkacak boşluğu bir takım örgütler doldurmaya kalkacaktır.”
Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve Türkiye Diyanet Vakfımızın dünyanın her yerinde mazlumlara ve muhtaçlara yardım elini uzatması gerçekten İslam ümmetini her daim bir adım daha öteye taşımaktadır. Fakat bu yardımlarımızın yanında bizler dini Mübin’i İslam’ı hakkıyla yaşayamadığımız, çocuklarımıza ve gençliğimize sahih dini bilgiler ile güzel bir ahlak eğitimi veremediğimiz takdirde, meydana gelecek bu boşluğu başkaları doldurmaya kalkacaktır. Bizim gevşekliğimiz yüzünden bu boşlukları doldurmayı hak etmeyen, bilgi birikimi ve müktesebatı zayıf, milletimizi hak yoldan ayırmaya çalışan bir takım gruplar bu boşluğu işgal etme yoluna gideceklerdir. Terör örgütleri başta olmak üzere örneğin Feto gibi paralellik iddiasıyla başlayıp, ülkesine ihanet eden bir takım örgütler bizim paramızla ülkemizi işgal etmeye teşebbüs etme çabasında bulunacaklardır.
“Gençlerimizin manevi boşluğa düşmesine ve yanlış yönlendirilmesine müsaade etmeyeceğiz”
Muhterem hocalarım! Bugün camilerimiz ve kurslarımızda çocuklarımıza temel dini bilgiler eğitiminin yanında birliğimizi, beraberliğimizi, saygıyı, sevgiyi, anne ve baba sevgisini, aile bilincini, kardeşlik ve dürüstlük gibi ahlaki erdemleri de öğretmek için çalışıyoruz. Öncelikle yaz kursları hakkında şunu söylemek isterim ki; dini tasavvurun oluşturulduğu ve ileriki yaşlarda oluşacak manevi boşlukların ortadan kaldırılması ve gençlerimizin yanlış yönlendirilmesin önüne geçilmesi için kurslarımız; dini kimliklerinin sahih, sıhhatli ve düzenli bir şekilde inşa edilebilmesine katkı sağlayacak hayati önlem taşımayan eğitim merkezlerimiz haline gelmiştir. Bu sebeple hem müftülerimizden, hem de görevlilerimizden yaz Kur’an kursları konusunda daha çok titizlikle çalışmalarını ve gayret göstermelerini önemle tavsiye ediyorum.
İlimizde görev yapan murakıplarımız köylerimizde dahil olmak üzere sürekli denetimlerde bulunuyorlar ve bana günlük, haftalık kurslarımızla alakalı sürekli raporlar sunuyorlar. Çok çalıştığınızı, çok çalıştığımızı elbette kabul ediyorum. Gayretlerinizden dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Fakat şunu biliyorum ki daha çok çalışmalıyız, daha çok gayret göstermeliyiz. Çünkü bu milletin, bu ümmetin, kısacası dünyanın sizin, bizim ve hepimizin çalışmasına ihtiyacı var.
Sahin bir dini bilginin sahih bir dini kimliğin inşa edilmesi gerçekten hayati öneme sahiptir. Böyle sahih dini kimlik ve bilginin inşa edilebilmesi için bizlerin başta örnek şahsiyetler olması gerekmektedir.
“Dinimiz İslam’ın ibadetlerin toplumdaki tezahürü güzel ahlaktır”
Düşünen insanlar İslam’ı şöyle tarif ederler. “Allah’ın dini bir ulu çınar, bir ulu servi gibidir. Kökü imandır, gövdesi ibadettir, dalları ilimdir meyvesi ise güzel ahlaktır.” Demek ki bu yüce ağacın, yüce medeniyetin meyvesi güzel ahlak olduğuna göre inşallah özellikle yaz kurslarımızda öğrencilerimize bu konuda daha özenli bir eğitim vermeye çaba harcayalım.
Türkiye Diyanet Vakfımız 1993 yılından bu yana vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu yapmaktadır.
“Vekâlet Yoluyla Kur’ban Kesimi” toplantısına konuşmacı olarak katılan Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Avukat Mehmet Savaş Polat ise vakfın çalışmaları ve geçmiş yıllarda yapılan faaliyetler ve yardımlar hakkında bilgilendirmede bulundu. Milletimizin emanetlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını dile getiren Polat "Kurulduğu günden bu yana kendisini sürekli geliştirerek faaliyet alanlarını genişleten Türkiye Diyanet Vakfımız, yardımsever halkımızın desteği ile bugün Türkiye’de 1001 şubesi ve 145 ülkedeki faaliyetleriyle uluslararası bir sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir.
“Kurban ibadeti çok bereketli bir çalışmadır”
İslam coğrafyasında, dünya üzerinde din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın milletimizin gönül zenginliğinin ulaştırıldığı bu kurban ibadeti, çok bereketli bir çalışmadır. Dolayısıyla vakfımızın bu çalışmayı yürütürken göstermiş olduğu birçok hassasiyeti özellikle bu toplantılar vesilesiyle duyurmaya çalışıyoruz.
Kurban etlerinin daha çok insana ulaştırılması bu organizasyon çerçevesinde sağlanmış oluyor. Müslüman kardeşlerimizin aynı zamanda da bayram sevinçlerini dünya coğrafyasında birçok bölgede yaşamalarına bir vesile oluyor.
Dağıtımların yapıldığı bölgelerde yaşayan mazlumlar bırakın kurban etini bir kenara, normal eti bile yılda bir kere göremiyorlar. Aziz milletimizin yardımlarıyla kurbanlarımız mazlumların sevinç kaynağı oluyor.
2018 yılında vakfımıza emanet edilen 430.008 hisse kurban ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.
2018 yılında vakfımıza emanet edilen 430.008 hisse kurban; yurt içinde üzere 287 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 143 ülkenin 436 bölgesinde bizzat görevlilerimizin nezaretinde kesilmiş ve 3 milyon 569 bin aileye ulaştırılmıştır. Geçen yıl vekâleten kesilen kurbanların bir bölümü ülkemizde, bir bölümü de yurt dışında açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bölgelerde mazlumların sevinç kaynağı olmuştur.
2018 yılında Konya’dan 9 bin 780 hisse kurban bağışı
Geçtiğimiz yıldaki verilerimize göre Konya’da 2017 yılında 4 bin 823 hisse kurban bağışı yapılmış, 2018 yılı verilerine göre de 9 bin 780 kurban hissesi ile yapılan bağış %103 oranında artış göstermiştir. Bu büyük bir başarıdır. Vakfımız adına sizlere ve Konya’ya teşekkür ederiz.
Teberrüken, temsilen ve ihtiyaten 7 bin 657 kurban kesimi gerçekleştirdik.
Vakfımızın diğer konularda olduğu gibi kurban kesimi organizasyonunda da ciddi ve hissi duyarlılıkları vardır. 2018 yılındaki organizasyonumuzda bağış süreci içerisinde yaşanabilecek gecikmelere ve aksaklıklara karşı vakıf kaynaklarımızdan teberrüken, temsilen ve ihtiyaten 7 bin 657 kurban kesimi gerçekleştirdik.
“2019 yılında hedefimiz 500 bin hisse”
Vakfımızın geçtiğimiz yıl 430 bin hisse olarak gerçekleştirdiği kurban bağış sayısını bu yıl 500 bin hisse olarak hedefliyoruz. İnşallah siz değerli din gönüllüsü kardeşlerimizin gayretleriyle bu hedefimize ulaşmayı arzu ediyoruz.
Bağışlarda neden ülke seçimi yaptırmıyoruz?
Hangi ülkeye ne kadar kurban bağışlanacağı tahmin edilemediğinden ve belli ülkelerin öne çıkıp belli ülkelerin kurban yardımından mahrum kalabileceğinden dolayı bağışçılarımıza ülke tercihi yaptırmıyoruz.
Kesim ve dağıtım yapılacak ülke ve bölgelerin belirlenmesinde ülkenin ekonomik ve sosyal durumuna, nüfus ve demografi yapısına, ülkede güçlü bir yerel partner bulunma durumuna, afet, kıtlık, kuraklık, iç savaş gibi olumsuz şartların olup olmamasına bakarak belirliyoruz.
“Yurtiçi Kurban bedeli 890 TL, Yurtdışı Kurban bedeli 725 TL” olarak belirlendi”
Vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu kapsamında bu yıl ki kurban bedellerinin “Yurt içinde 890 TL, Yurt dışında ise 725 TL” olarak belirlendiğini ifade eden Polat, “Vatandaşlarımız, www.diyanetvakfi.org.tr internet adresinden veya mobil bağış uygulamasını kullanarak online bağış yapabileceklerini söyledi. Ayrıca bağışçıların PTT şubeleri ve anlaşmaları bankaların internet bankacılığı sistemi üzerinden veya bizzat elden kurban vekâleti verebileceklerine ifade eden Polat “Kurban Vekalet alım Belgesi karşılığında, İl ve İlçe Müftülükleri ile Türkiye Diyanet Vakfı şubeleri aracılığıyla vatandaşlarımız kurban vekaletlerini verebilirler. “dedi.