Konya İl Müftülüğü bünyesinde yapılan faaliyetler hakkında Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge İlgi Haber'e konuştu.
Şeb-i Arusun önemine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Öge; “Öncelikle Hz. Mevlana’ya Cenab-ı Hak rahmetiyle muamele eylesin. Konyamızda Hz. Mevlana olması önemlidir. Yurtiçi ve yurtdışı ziyaretçiler geliyor. Biz de bu ziyaretçilere Mevlana’yı nasıl tanıtabiliriz yönünde düşündük.
Konuyla ilgili Sultan Selim Camii’nde Şeb-i Arus için farklı hocalarımız vaaz veriyor. Bizler elimizden geldiğince bu şekilde faaliyetleri sürdürüyoruz. Şuan camilerimizde Sabah Namazı Buluşması yapılıyor. “Torunları Hz Mevlana’yı unutmadı” adı altında bir buluşma düzenliyoruz.
Sabah namazı sonrasında Kuran Kursları’ndaki öğrencilerimizle ile beraber Mevlana ziyaretini yaptık. Bu sene Şeb-i Arus’ta dostluk teması işlendi. Dostluk yansıması, dost nasıl davranır, gibi sorularla ilerlendi. Müftülük olarak bu şekilde katkı sağladık. Ardından ziyaretten hakikate projemiz ile Mevlana, Şemsi Tebrizi, Alaaddin Cami, Sadrettin Konevi ziyaretine gelenleri bu ziyaretle kalmayıp hakikat yolculuğuna kapı açabilir miyiz, diye yapmış olduğumuz çalışmalarımız var. İngilizce, Fransızca, Rusça Japonca ve Arapça gibi farklı dillerdeki broşürleri sunarak bir çalışma yapıyoruz” dedi
“TÜRKİYE’DE BUNU YAPAN İLK MÜFTÜLÜK KONYA MÜFTÜLÜĞÜ’DÜR”
Aile olgusunun korunması hakkında dikkatli davranılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ali Öge; “Aileyi ve bireyi bir bütün olarak ele alıyoruz. Aile bütünlüğünü korumak için de her zaman aileyi kapsayan etkinlikler yapıyoruz. Sabah namazı etkinliklerine, sohbet programlarına ve benzeri cami programlarımıza ailecek gelmeyi teşvik ediyoruz ve buna çok önem veriyoruz. Temel konumuz ailedir. Çünkü en çok saldırı aile kurumumuza gerçekleşiyor. Sosyal medya ve televizyon sektöründe aile kavramını parçalamaya yönelik işler ortaya konuyor.
Biz de tüm etkinliklerimizi hep ailecek yapmak yönünde hareket ediyoruz. Evlilik öncesi eğitimler, akraba ilişkileri, fıkhi açıdan aile gibi konularda seminerler yapıyoruz. Evlenecek kişilerden imkanı olmayanlara maddi yardım yapılıyor. Türkiye’de çeyiz yardımını yapan ilk müftülük Konya Müftülüğü’dür. Programımızı ilk olarak Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş Bey’in katılımıyla yaptık. 25 farklı çifti Konya Müftülük binasında bir araya getirip ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık. Hem eşyalarındaki eksiklerini giderme şeklinde hem de maddi yardımlar yaptık. Bu şekilde toplu yardımlarımız haricinde bireysel olarak da yardımlar yapıyoruz. Bu programın duyulmasında ve yapımında da destek verenlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
“DİN VE EĞİTİMİ BÜTÜNLEŞTİRDİK”
Dini konularda hapishane, üniversite ve hastane gibi birçok farklı alanda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Ali Öge; “Dini eğitim, sınıf ortamlarında olduğu gibi camilerde de oluyor. Ana tema dini içeriklerdir. Toplumun ihtiyacı olan konular hakkında farkındalık oluşturuyoruz. Farklı çalışmalarda organize sanayi bölgesindeki çalışan hanımlar için irşad faaliyetleri başlattık. Cuma saatinde erkekler cumaya gidiyor. Organize bölgemiz bilindiği üzere 1’den 6. organize sanayi bölgesine kadar ilerledi ve genişledi.
Buralarda çalışan binlerce kadın var. Hanımların organize sanayide dini eğitimleri alabilecekleri bir yerde sohbet programı yapıyoruz. Bu bir ihtiyaç, sanayideki çalışan hanımlar bu konuda çok memnun oluyorlar. Sanayi odasının belirlediği salonda bir vaize kadın hocamızla birlikte kadınlarımız toplanıyor. Ayrıca gençler için de akademi çalışmalarımız var Genç Akademi ve İlahiyat Akademi olarak ikiye ayrılıyor. Hem ilahiyatta kendini yetiştirmek isteyen arkadaşlarımıza tefsir, hadis, fıkıh gibi temel İslam bilimlerinin yanında hem de yabancı dil, arapça gibi konularda eğitimler veriyoruz ve sosyal medyayı kullanabilme becerisi kazandırmaya çalışıyoruz.
Çünkü sosyal medya artık geniş ve doğru kullanılabilecek bir platform, bu alanlarda da bu arkadaşların yetişmesini sağlıyoruz. Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi rektörlüklerimizle yaptığımız protokoller çerçevesinde kampüs alanlarında gençlik merkezlerimiz ve gençlik koordinatörlerimiz var. Onlar bu bahsettiğim eğitimlerin yanında tezhip, hat, okçuluk, güreş, judo gibi alanlarda da Halk Eğitim Müdürlüğümüzle iş birliği içinde çalışıyor ve ilerliyoruz. Gençlik Spor Bakanlığı’na bağlı yurtlarımızda görevlendirdiğimiz manevi danışmanların yanında özel yurtlarımızda da kim talep ederse yurtta kalan arkadaşlara dini eğitimler, seminer, sohbetler veriyoruz, haftanın beş günü yapıyoruz.
Hastanelerde hasta ve yakınlarına dini ibadet üzerine psikolojik ve dini motivasyon konusunda danışmanlarımızla destek ve eğitim veriyoruz. Ayrıca hapishanelerde suça karışmış kardeşlerimizle de, cezada islah ve caydırıcılık boyutunda, caydırıcılık bizi ilgilendirmese de islah kısmında devreye giriyoruz. Yetiştirilmeleri, donanım kazanmaları tevbe etmeleri için cezaevlerinde hizmet veriyoruz. Yüz yüze eğitimler yanında konferanslar yapıyoruz. Cezaevinde Kur'an eğitimi alan ve hafızlığını bitiren kardeşlerimize icazet programları da yaptık. Hanım cezaevlerinde de hanım vaizeler aynı şekilde görev yapıyorlar” dedi.