Manisa Il Müftülüğü Ile Yeşilay Manisa şubesi Iş...

Manisa Il Müftülüğü Ile Yeşilay Manisa şubesi Iş Birliğinde"bu Ramazan Sigarayı Bırakıyorum Kampanyası Başlatıldı

manisa il müftülüğü ile yeşilay manisa şubesi iş birliğinde"bu ramazan sigarayı bırakıyorum kampanyası başlatıldı

10 Nisan 2021 - 18:10

Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala, Manisa il Müftülüğü ve Yeşilay Manisa Şubesi işbirliğiyle gerçekleşecek olan “Bu Ramazan Sigarayı Bırakıyorum Hayatıma Yeni Bir Başlangıç Yapıyorum” kampanyası başlatıldı.

Kampanyanın tanıtımı amacıyla Türkiye Diyanet Vakfı Manisa Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Manisa İl Müftüsü,Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun,sigaranın haram olduğu yönünde fetvası bulunduğunu ve Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Ali Erbaş'ın her fırsatta bunu dile getirdiğini anımsatan İl Müftüsü Soykök sözlerine şöyle devam etti.

Bağımlılık bizi hayatın manasından, var oluşun gayesinden ve yaratılışımızın hikmetinden uzaklaştıran her şeydir. Bilhassa genç kardeşlerime buradan seslenmek isterim; Yaratıcımız bizi var etti ve bizi bize emanet etti. Kalbimizi, ruhumuzu, bedenimizi, ömrümüzü her türlü kötülükten korumalıyız.

Çok güzel bağımlılıklar da var. Eşimize, ailemize bağımlılık çok güzeldir; biz ona sevgi diyoruz, sevda diyoruz, aşk diyoruz. İyiye, güzele, doğruya bağımlılık çok güzeldir; biz ona hak diyoruz, adalet diyoruz, ahlak diyoruz, fazilet diyoruz. Ülkeye, millete, medeniyete bağımlılık çok güzeldir; biz ona ahde vefa diyoruz. En önemlisi de, Rabbimize, Peygamberimize, Kitabımıza bağımlılık çok güzeldir; biz ona iman diyoruz.

Bugün yeryüzü ahalisini kıskaç altına alan, sadece bireyleri değil aileleri ve toplumları tehdit eden en ciddi sorunlardan birisi bağımlılıktır. Dinin insan için “hayat” anlamına geldiği ve insana gönderildiği dikkate alındığında din hizmetlerinin tanımı bambaşka bir nitelik kazanıyor. İnsanlığın yararına olan her türlü işin din ve iman ile ilintili olduğunu ve din hizmeti kapsamına girdiğini kabul ediyoruz.

Bir diğer deyişle, din hizmeti sadece camide namaz kıldırmak, Kur’an öğretmek ve hac görevlerini üstlenmek değil, bireyin ve toplumun hatta insanlığın hayatını güzelleştirmeye, huzurunu beslemeye, kanayan yaralarını sarmaya yönelik bir hizmettir.

Toplumumuzun birlik ve dirliğini, huzur ve barışını temin etmede öncelikli rolü olan Müftülüğümüz, bağımlılıklarla mücadele, özellikle sigara ile mücadele hususunda da temel dini referanslarımızdan beslenerek yeni bir söylem ve eylem alanı açacaktır. Din görevlileri olarak bizler bağımlılık olmadan önce koruyucu-önleyici tedbirler alma konusundaki sorumluluklarımızın farkındayız. Nitekim hadis-i şerifte; “İçinizden biri bir kötülük görürse onu eliyle, buna gücü yetmezse diliyle değiştirsin; buna da gücü yetmezse kalbiyle (ona karşı kin ve nefret beslesin). Bu ise imanın asgari gereğidir.” (Müslim, Îmân, 78) buyurulmuştur.

Gençlerimizi ve yetişkinlerimizi zaman yönetimi, sağlık ve vakit bilinci konusunda aydınlatacağız. Bedenlerinin ve ömürlerinin Allah tarafından kendilerine verilmiş en kıymetli emanetlerden olduğunu anlatacağız. Bu hususta Hz. Peygamber’in tavsiyelerini toplumla bizler buluşturacağız:

“İki nimet vardır ki, insanların pek çoğu bunların kıymetini bilmeyerek aldanmaktadır: Sağlık ve boş vakit.” (Buhârî, Rikâk,1)

“Bedeninin senin üzerinde hakkı var!” (Müslim, Sıyâm, 182)

“Kıyamet gününde hiçbir kul, ömrünü ne için tükettiği, ilmi ile ne yaptığı, malını nereden kazanıp nerede harcadığı, bedenini ne uğruna yıprattığı sorulmadıkça bir yere kıpırdayamayacaktır.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 1)

Manisa il müftülüğü ve ilçe müftülükleri gençlik koordinatörlükleri ve Türkiye Diyanet Vakfı Gençlik Kolları olarak gençlere yönelik düzenlediğimiz etkinliklerle, gençlerimizin iç disiplin geliştirmesi için yardımcı olacağız.

Bir genci günün yirmi dört saati dış disiplinle kontrol altında tutmak mümkün olmadığına göre, gençlere kendilerini kontrol etmenin yani iç disiplinin yollarını göstermeye çalışacağız.

Tıpkı Peygamber Efendimizin dediği gibi: “İyilik, gönlünü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir; kötülük ise insanlar ona fetva verseler bile, gönlünü huzursuz eden ve içinde bir kuşku bırakan şeydir.” (Dârimî, Büyû’, 2)

“Akıllı kişi kendisini hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışandır. Aciz kişi ise kendini arzularının peşinde sürükleyip sonra da Allah’tan bağışlanma umandır.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 25)

Kendi kendisini denetlemesi, hesaba çekmesi, vicdanının sesini dinlemesi, hedef belirlemesi, kendiyle yarışması ve kendine inanması gençlerimizin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacaktır.

Bir gencin kültürel, dinî ve ahlâkî değerlerimizi bilmesi, bağımlılık yapan maddelere ve eşyalara hayır demesi için mantıklı sebepler üretmesini kolaylaştırır. Maneviyatının güçlü olması ona özgüven sağlar, boşlukta savrulmamasını ve kendinden emin bir şekilde kararlarının ardında durmasını temin eder.

Dürüstlük, sadakat, vefa, sorumluluk gibi erdemler hakkında bilgi sahibi olması, helal-haram bilinci edinmesi, insanı bağımlılık konusunda güçlü kılar.

Aile içi sorunlar, bağımlılıkları yüksek oranda tetikliyor. Aile içi problemlerin çözümünde dinin onarıcı etkisinden azami derecede faydalanmamız gerektiğini de düşünüyoruz. Müftülük olarak aile ve dini rehberlik hizmetlerimizi geliştirecek, daha güçlü aileler, daha güvenli gençler için emek vereceğiz.

Bilhassa çocuk ve gençlerimizin maneviyatını güçlendirmek, değerleri ile tanışmasını sağlamak için Yeşilay gibi değerli kuruluşlarımızla birlikte ortak projeler üretmeyi önemsiyoruz.

Bu alanda bizlere her türlü işbirliği imkanını sunan Yeşilay Manisa Şubemize Kıymetli Başkanımız Salih Fulcun’un şahsında teşekkür etmek isterim.

Son yıllarda yapılan birçok araştırma sigaranın insan sağlığı üzerinde pek çok zararlı etkisinin olduğunu bilimsel olarak ortaya koymuş bulunmaktadır. Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız. Çünkü sadece bizim ülkemizde bir yılda 115 bin kişi sigaraya bağlı sebeplerle hayatını kaybediyor. Hayatımızın, sağlığımızın bizlere emanet olduğunu, ruh ve beden sağlığımızı korumanın ibadet olduğunu her fırsatta vurgulamalıyız.

Onbir Ayın sultanı Ramazan Ayı, sigarayı bırakmak için güzel bir fırsattır. Ramazan ayında manevi duyguların da verdiği güçle kişiler gün boyu sigara içmedikleri için bunu devam ettirebilecekleri yönünde cesaret kazanır, motivasyon elde ederler.

Ramazan, oruçlu kimseye sabretmeyi ve iradeyi kullanmayı öğretir. Bir ay boyunca iradesine hâkim olan insanlar, ömür boyunca sigaradan da uzak durabilir. Ramazanda takriben 17 saat sigaradan uzak kalan bağımlılar, bunu fırsata dönüştürebilir, Ramazan ayı bitmeden sigarayı bırakma planları yaparak, Ramazan sonrasında hemen uygulamaya koyabilirler.

Sigara içen bireylerin, sahur ile iftar arasındaki ortalama 17 saat boyunca sigara içmeden kalabilmeleri Ramazan ayının verdiği manevi motivasyon ve kararlılığın göstergesidir. Sigara ile mücadelede, sigaradan ayrı kalınan süreler ne kadar uzar ve sürekli hale gelirse sigaraya duyulan ihtiyaç da bir o kadar azalmaktadır.

Manevi olarak kendimizi beslediğimiz bu özel günler, sigara kullanan kişilerin kararlılığına ve iradesine de pozitif katkılar sağlamaktadır. Bu sebeple Ramazan ayını sigara bağımlılığından kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirmek gerekmektedir.

Yapılan araştırmalar Ramazanda sigarayı bırakanların daha başarılı sonuçlar aldıklarını göstermektedir. Ramazanda oruç gereği 17 saat sigara içmeyen bir insan, sigarasız durabildiğini fark eder ve sigarayı bırakabileceğine dair kendine güveni artar.

Ramazan ayında teravih namazı gibi Müslümanlar için çok değerli olan ibadet ve dualar ile akşamları sigaradan uzak kalmak çok daha kolay olmaktadır. Ayrıca sigaranın İslam dinine göre haram olduğunu da eklersek, oruç gibi bir ibadet vesilesiyle sigaradan da kurtulmak kişiler için çok daha büyük bir kazanım olmaktadır.

Sigara, dengeli beslenmenin karşısında en büyük engellerden biridir. Ramazan ayı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak için de iyi bir fırsattır. Bu Ramazanda, iftara kadar değil, son nefese kadar sigarayı bırakma gayretinde olmalıyız.

Manisa İl Müftülüğü ve İlçe Müftülüklerimiz bünyesinde oluşturduğumuz bağımlılıkla mücadele koordinatörlükleri olarak sigarayı bırakmak isteyenlere her türlü rehberliği ve manevi desteği vermeye hazırız. Bizlere başvuran vatandaşlarımızı Yeşilay Bağımlılıkla Mücadele Merkezlerimize yönlendireceğiz. Sigara ile mücadele süreçlerinde onların ve ailelerinin daima yanlarında olacağız.

Kampanyamıza Manisa il ve ilçelerinde yaşayan vatandaşlarımız katılabilir. 13 Nisan- 13 Mayıs 2021 tarihleri arasında sigarayı bırakmak istediklerine dair form dilekçeyi İlçe Müftülüklerimizden temin ederek dolduracaklar. Form dilekçe doldurulduktan sonra ilçe müftülüklerimize teslim edilecek. Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlerimiz Yeşilay ile temas halinde bu kardeşlerimizi tedavi süreçlerine yönlendirecekler. Kampanyanın sekreteryasını Manisa İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü İl Vaizi Dr. Ahmet Erdinçli hocamız yürütecektir. Başvuru sürecini tamamlayamayan yada başlangıç aşamasında manevi desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarımız 0536 4166474 nolu telefondan kendisine ulaşabilirler. Sigarayı bırakma iradesini gösteren kardeşlerimize Türkiye Diyanet Vakfımız aracılığıyla çeşitli hediyeler de takdim edilecek. Ancak en büyük hediye sigaranın esiri, tutsağı olmaktan kurtulmaları olacaktır.

      Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Yeşilay Genel Merkezimizin 14 Ocak 2021 tarihinde tekrar yenilenen protokolümüz kapsamında Manisa İl Müftülüğümüz ve Yeşilay Manisa şubemiz tarafından ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın bağımlılıklar ile ilgili bilinçlendirilmesi ve toplumumuzun sağlıklı yaşama ve manevi huzura yönlendirilmesine yönelik çalışmalarımızdan bir diğerinde sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.

      Kısa bir süre önce İl Müftülüğümüze bağlı çeşitli birimlerde görev yapan müftülük personelimize Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı çerçevesinde bağımlılıkla mücadelede izlenecek yöntemler hakkında bilgileri içeren çok değerli bulduğum bir çalışmayı ilimizde yapma fırsatı bulduk.

     Protokolümüz sonrasında birlikteliğimizin 2021 yılı içerisinde ki ikinci faaliyeti olan az evvel il müftümüzün bahsettiği mübarek Ramazan Ayı münasebetiyle vatandaşlarımız için önemli bir fırsat olduğunu düşündüğümüz sigaradan uzaklaşma imkanı bulabileceğimiz “Bu Ramazan Sigarayı Bırakıyorum, Hayatıma Yeni Bir Başlangıç Yapıyorum “kampanyasını siz değerli basın mensupları vasıtası ile toplumumuza tanıtmak için bir aradayız.

    Tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji ve kumar bağımlılığı ile mücadele cemiyetimizin manevi huzura ulaştığımız, kendimizi çok yönlü değerlendirme fırsatı bulduğumuz ve bu anlamda motivasyonumuzun üst düzeyde olduğu bu mübarek ayda tüm bağımlılıklardan uzaklaşmada rehabilitasyona dönük tedavi çalışmalarının sonrasında müftülüğümüzün destekleyeceği “Manevi Rehberlik Hizmeti” ile birlikte başarılı olacağı inancındayız.

    Ben bu vesileyle bu çalışmalarımızı planlayan başta Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Yeşilay Genel Merkezimiz olmak üzere İl Müftümüz ve ekibine, Yeşilayımızın gönüllü eğitimcileri ve destekçilerine, emeği geçen tüm arkadaşlarıma sonsuz şükranlarımı sunar Ramazan ayımızı bereketli, sağlıklı, huzurlu bir şekilde geçirip ülkemizin, milletimizin ve ümmetimizin nice bayramlara sağlıklı bir şekilde kavuşmasını yüce Rabbimden niyaz ederim.

Sonrasında söz alan Yeşilay Manisa Şube Başkanı Salih Fulcun;

      Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Yeşilay Genel Merkezimizin 14 Ocak 2021 tarihinde tekrar yenilenen protokolümüz kapsamında Manisa İl Müftülüğümüz ve Yeşilay Manisa şubemiz tarafından ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın bağımlılıklar ile ilgili bilinçlendirilmesi ve toplumumuzun sağlıklı yaşama ve manevi huzura yönlendirilmesine yönelik çalışmalarımızdan bir diğerinde sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.

      Kısa bir süre önce İl Müftülüğümüze bağlı çeşitli birimlerde görev yapan müftülük personelimize Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı çerçevesinde bağımlılıkla mücadelede izlenecek yöntemler hakkında bilgileri içeren çok değerli bulduğum bir çalışmayı ilimizde yapma fırsatı bulduk.

     Protokolümüz sonrasında birlikteliğimizin 2021 yılı içerisinde ki ikinci faaliyeti olan az evvel il müftümüzün bahsettiği mübarek Ramazan Ayı münasebetiyle vatandaşlarımız için önemli bir fırsat olduğunu düşündüğümüz sigaradan uzaklaşma imkanı bulabileceğimiz “Bu Ramazan Sigarayı Bırakıyorum, Hayatıma Yeni Bir Başlangıç Yapıyorum “kampanyasını siz değerli basın mensupları vasıtası ile toplumumuza tanıtmak için bir aradayız.

    Tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji ve kumar bağımlılığı ile mücadele cemiyetimizin manevi huzura ulaştığımız, kendimizi çok yönlü değerlendirme fırsatı bulduğumuz ve bu anlamda motivasyonumuzun üst düzeyde olduğu bu mübarek ayda tüm bağımlılıklardan uzaklaşmada rehabilitasyona dönük tedavi çalışmalarının sonrasında müftülüğümüzün destekleyeceği “Manevi Rehberlik Hizmeti” ile birlikte başarılı olacağı inancındayız.

    Ben bu vesileyle bu çalışmalarımızı planlayan başta Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Yeşilay Genel Merkezimiz olmak üzere İl Müftümüz ve ekibine, Yeşilayımızın gönüllü eğitimcileri ve destekçilerine, emeği geçen tüm arkadaşlarıma sonsuz şükranlarımı sunar Ramazan ayımızı bereketli, sağlıklı, huzurlu bir şekilde geçirip ülkemizin, milletimizin ve ümmetimizin nice bayramlara sağlıklı bir şekilde kavuşmasını yüce Rabbimden niyaz ederim.

 

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Sinop Valisi Dr. Mustafa özarslan’ın Başkanlığında “muhtarlar Toplantısı” Gerçekleştirildi.
Sinop Valisi Dr. Mustafa özarslan’ın Başkanlığında...
Bayburt'ta "iyilik Sanatın Olsun" Temalı Türk Islam Sanatları Yarışması
Bayburt'ta "iyilik Sanatın Olsun" Temalı Türk Islam...