Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yirmi yedi ilde pilot olarak uygulanacak ve altı ay sürecek olan “Değerleriyle Güçlü Ailem” projesinin ilk basamağı Manisa’da gerçekleştirildi. Konferansa Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Dr. Elif Arslan konuşmacı olarak katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Şükrü Kabukçu; “Diyanet İşleri Başkanlığımızın yürüttüğü birçok çalışma var, ama bunların en önemlilerinden bir tanesi hiç şüphe yok ki aileye yönelik yapılan çalışmalardır. Hani meşhur güzel sözlerdendir; “Ailemiz son kalemiz.” Hamdolsun zamanın tüm fesadına rağmen, bir takım sıkıntılar aksamalar olmasına rağmen aile kurumumuz elhamdülillah ayakta duruyor. Karınca kararınca bir takım güzel işler yapılıyor ama bir taraftan da fesada sebep olacak işlerin yapılmasına yol veriliyor. Bunlar da bizi derinden üzüyor. Ama özellikle bizler din hâdimleri olarak, hiçbir mazeret ortaya koymadan, aile kurumu adına çalışmalarımız südrüyoruz. Bir kişiye dokunmak ve ulaşmak adına bile gece gündüz ne yapmak gerekiyor ise onu yapmamızın en azından en başta imani bir görev olduğunu biliyoruz. Bir yuvanın kurulmasında, kurulduktan sonra devamında ve karşılaşılan bir problemde bazen en yakınımıza sözümüz geçmiyor ama hiç tanımadığımız bir insana söyleyebileceğimiz bir çift güzel söz onun hayatında dönüm noktası oluveriyor. Biz kız istemeye başladığımız zaman “Allah’ın emri peygamberimizin kavli ile geldik” diyoruz. Hocalarımız nikah duasında Hz. Adem ile Havvanın ve Efendimiz (sav)’in muhabbetini diliyor yeni evlenen çiftler için. Yani örnek aldığımız hane-i saadettir. Onun için özellikle aile kurumunda çok büyük problemler oluşmaya başladığı şu zamanda atılan her adım, yapılan her çalışma çok kıymetlidir. Bugünkü programla da Aile Dini Rehberlik Daire Başkanlığımızın uhdesinde ülke genelinde başlatmış olduğu altı aylık bir programın ilkini gerçekleştirmiş olacağız. Rabbim hayırlı, bereketli ve tesirli eylesin inşallah” ifadelerini kullandı.
Ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Dr. Elif Arslan; “Toplumda ekonomik, sosyal ve kültürel olarak bir sürü değişiklikler yaşanıyor. Teknoloji anlamında bir sürü yenilikler, değişiklikler oluyor. Yaşanan bu değişiklikler insanımızı etkilediği için doğal olarak ailelerimizi de etkiliyor. Bu yaşanan değişikliklerde ailelerin uyum gücünü artırmak, uyum sağlarken değerleri ile birlikte maneviyatıyla birlikte orada bir bozulma ve çöküş yaşanmadan ailenin devam etmesi ve sağlıklı toplumlar oluşması noktasında Aile Dini Rehberlik Daire Başkanlığımızın çalışmaları var. Toplumda bu değişmelerle birlikte olumsuzluklar da oluyor. Ama bizlerin, gördüğümüz bu olumsuz tablolar karşısında ümitsizliğe düşmek değil ben ne yapabilirim, bir insana daha nasıl dokunabilirim, nasıl bir faydam olabilir diye düşünme sorumluluğumuz var. Bizler sonuç odaklı değil süreç odaklı çalışıyoruz. Sonucu elbette hedefliyoruz ancak gayret bizden tevfik Allah’tandır diyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz. Evet, kötülük farklı kanallardan oluk oluk akıyor ama biz de imanımızın bize verdiği güçle, hem bir Müslüman olarak hem de Diyanet İşleri Başkanlığı personeli olarak omuzlarımıza düşen bu görevin sorumluluğunu kaldırmaya çalışmak, çevremizde bir insana daha faydalı olmaya çalışmak, her şeyden önce kendi ailelerimizde değerlerimizi yaşatmak ve toplumu güçlü kılacak aile yapısını oluşturmak durumundayız. Bu amaçla “Değerleriyle Güçlü Ailem” diye bir konferanslar dizisi başlattık. Altı ay sürecek programlarda her ay farklı bir aile değerimiz farklı hocalarımız tarafından ele alınacak” ifadelerini kullandı.
Arslan konuşmasında aileyi ayakta tutan dini değerler başlığı altında şu konulara değindi: sevgi,saygı,merhamet,güven ve sadakat,adalet,sabır,yardımlaşma.
Konuşmasında örnekler vererek aile hayatında öncelikli olarak eşler arasında muhabbetin olması gerektiğini ve çocuklar arasında ebeveynler tarafından adaletli olunması gerektiğini vurguladı. Aileyi koruyan bir zırh olarak mahremiyet konusunda gerekli titizliğin gösterilmesi gerektiğini belirten Dr. Arslan, çocukların zararlı alışkanlıklar ve tehditlerden nasıl korunması gerektiği konusunda dinleyicileri bilgilendirdi.
Tarihi Bedesten Salonunda gerçekleştirilen konferansa il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, din görevlileri ve davetliler katıldı.