Sakarya' da Depremin Yıl Dönümünde Din Hizmetleri Çalıştayı Gerçekleştirildi.
Sakarya İl Müftülüğü ve Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliği ile düzenlenen çalıştay da 2 gün boyunca Kahramanmaraş Merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin yıl dönümünde bölgedeki din hizmetlerinin teori ve pratik açıdan ele alındığı tebliğlerin yer aldığı sunumlar 5 oturum başlığında 16 sunumla gerçekleştirildi.
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirilen açılış programında çalıştay gerçekleşmesi için yapılan hazırlıklar ve program hakkında bilgi veren Doç.Dr. Abdullah İnce “ Deprem bölgesine hem TÜBİTAK hem de Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü projeleri kapsamında giderek akademik çalışmalar gerçekleştirdik. Depremin yaşandığı bölgede iki soru vardı 1- Diyanet Görevlilerinin burada ne işi var? , 2- Diyanet görevlileri nerede? Niye yoklar? Çelişkili soruların amaçları farklı olan insanlar tarafından üretilmekteydi. Mavi yelekleriyle deprem bölgesinde her alanda görev alan din görevlisi hocalarımızla depremzede vatandaşlarımızın nasıl gönülden kucaklaştığına da şahit olduk” dedi.
Doç. İnce' nin konuşmasının akabinde hitap ve sunumlarını gerçekleştiren Sakarya Müftüsü Mehmet Aşık " Depremin yaşandığı günün seneyi devriyesinde gerçekleştirdiğimiz bu çalıştayın hayırlara vesile getirmesini yüce Rabbimizden niyaz ediyorum. Emeği geçenlere ve tebliğ sunacak hocalarımıza şimdiden teşekkür ediyorum. Depremin yaşandığı dönem Denizli İl Müftüsü olarak görev yapıyordum. Afetin yaşandığı ilk gün arama kurtarma ve izcilik ekibimizi yola çıkardık hemen ertesi gün 2 ekiple birlikte deprem bölgesine yola çıktık. Dönemin Denizli Valisi Ali Fuat Atik ile birlikte Hatay Antakya’da Narlıca bölgesinde yeni mezarlık bölgesi tespit ederek cenaze defin ve teçhiz hizmetlerine başladık. Kurduğumuz aşevi ile birlikte aynı bölgede çalışma yapan idari, askeri, adli binlerce personele yönelik 3 öğün yemek çıkaran aşevi kurduk. Kurduğumuz aşevi ile mahalle aralarına mobil araçlarla depremzede vatandaşlarımıza da 3 öğün yemek servisi verdik. İnsani yardımların ulaştırılması yanında koordinasyon görevlerini gerçekleştirdik. Diyanet İşleri Başkanlığımızın görevlendirme ve organizasyonu ile manevi destek çalışmaları verdik. Deprem bölgesinde görev yaptığımız 50 günden fazla sürede hayırsever vatandaşlarımızın yardımlarını depremzedelere ulaştırdık. Çalıştayımızın gerçekleşeceği iki gün boyunca Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve Türkiye Diyanet Vakfımızın deprem bölgesinde yaptığı faaliyetler hem alanda pratik olarak görev alan Başkanlık personelimiz tarafından hem de çok kıymetli akademisyen hocalarımız tarafından akademik olarak ele alınacaktır.” dedi.
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı “ Büyük acıların yaşandığı afetin yıl dönümünde deprem bölgesinde yürütülen din hizmetlerinin konu edildiği çalıştayın paydaşı olmaktan dolayı mutluyuz. Fakültemizin hocaları deprem sonrası bölgeye giderek akadamik çalıştırmalar gerçekleştirdiler. Bugünde Sakarya İl Müftülüğümüz ile birlikte hem akademik alanda bölgede çalışan hoclarımızla hem de alanda din hizmetleri sunan din görevlisi hocalarımızın katılımlarıyla iki gün sürecek çalıştayımızı gerçekleştireceğiz. Hayırlı olmasını ve programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” diyerek sözlerini tamamladı.
Açılış programına katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi “ Depremin yaşandığı ilk gün Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş başkanlığında toplanarak koordinasyon oluşturuldu, il müftülerimizi koordine ederek deprem bölgesine görevlendirdi. Binlerce din görevlimizi afet bölgesinde manevi danışmanlık çalışmaları başta olmak üzere birçok alanda görevlendirildi. Din hizmetleri açısından bu çalıştayın hayırlara vesile getirmesini dua ve temenni ediyorum” şeklinde hitap etti.
Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz “ Deprem bölgesinin yedi büyükşehir ve dört büyükşehir olmayan ilimiz olmak üzere 11 ilimizi kapsadığını, depremden etkilenen toprak büyüklüğünün ve nüfusun birçok ülkenin nüfusundan ve ülke yüz ölçümünden büyük olduğunu, devletin tüm imkanlarıyla depremin ilk anından itibaren bölgede olduğunu, depremin yaşandığı dönemde Manisa Valisi olduğunu ve o dönem Denizli Müftüsü olan Mehmet Aşık’la Hatay’da yardım çalışmaları yaptıklarını, çalıştayın hayırlı olmasını” dile getirdi.
Çalıştayın açılışına çevrimiçi katılan DİB Prof. Dr. Ali Erbaş,
6 Şubat depremlerinin 14 milyona yakın insanı etkilediğini, depremin yaşandığı ilk andan itibaren Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfımız olarak il müftülerimiz başta olmak üzere, binlerce din görevlisinin afet bölgesine planladıklarını, arama kurtarma başta olmak üzere birçok alanda din görevlilerin yardım ve din hizmetini afet bölgesinde depremzede vatandaşlara yönelik gerçekleştirdiğini, mobil mutfaklar kurarak binlerce vatandaşımıza ilk anlardan sıcak yemek ulaştırdık. Çadır mescit ve Kuran Kurslarında hocalarımızın görev aldıklarını ve manevi danışmanlık hizmetleri de sunduklarını” belirtti.
Açılış programının akabinde çalıştayın ilk oturumu “Doğal Afetlerde Toplum ve Din” başlığıyla gerçekleştirildi.
Çalıştayın ikinci günü Sakarya Müftülüğü konferans salonunda gerçekleştirildi. “Doğal Afetlerde Din Temelli Müdahale, Afet ve Acil Durumda Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonu, Deprem Sonrası Din Hizmetleri, Deprem Sonrası Manevi Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri” başlıklarıyla oturumlar gerçekleştirildi. Katılımcıların iki gün gün boyunca ilgiyle takip ettikleri çalıştayın kapanış oturumunu gerçekleştiren Sakarya Müftüsü Aşık, İlahiyat Fakültesi Dekanı Bostancı ve Öğretim Üyesi İnce çalıştayın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiklerini , çalıştayın özet kitabının yakın zamanda , tebliğlerin yer aldığı çalıştay kitabının da birkaç ay içerisinde basılacağını belirttiler.