Hayat, tercihlerimizden ibarettir. Bugün, dünkü tercihlerimizin bir sonucu; yarın ise bugünkü tercihlerimizin bir neticesi olacaktır. Akaidde "kesb" teorisi denilen şey de "kul ister Allah cc yaratır" tam da budur. Bu sebeple tercihler çok önemlidir, hayatidir.
Nitekim Kur'an da bu gerçeğe "De ki: Rabbinizden size Hak (vahiy) gelmiştir, artık dileyen iman etsin dileyen de inkâr etsin." (Kehf, 29) Öyle ki Cenab-ı Hakk mükemmel yarattığı insanı, kendi isteğiyle (cüz-i irade) davranabilme yani tercih edebilen bir varlık olarak yarattığını Kuran'da ısrarla vurgulamaktadır. Bazen bu tercihler övülürken "Onlar Rablerine iman eden yiğit gençlerdi." (Kehf,13) Bazen de kınanmaktadır "O ölçtü biçti, ne kadar da kötü bir sonuca ulaştı." (Müddesir, 19-20)
İnsanın yapıp ettikleri yani tercihlerinin mutlaka bir sonucu olduğunu "Kim zerre kadar iyilik ve kötülük yaparsa mutlaka onu bulacaktır." (Zilzal, 7-8) zerre hesabıyla ortaya koyarken; "hesap görücü olarak kişinin kendisinin yeterli olduğu" nün da altı çizilmektedir. (İsra, 14) Bu öyle bir tercih sonucudur ki insan tercihlerinin akıbetini "Bu nasıl bir kitap, büyük küçük demeden her şeyi kaydetmiş " demekten kendini alamamaktadır. (Kehf, 49) Dolayısıyla insan dünya hayatındaki tercihlerinin sonucunda ya "cehennemlik olup insanların şerlilerinden ya da cennetlik olup insanların hayırlı olanlarından olacaktır" (Beyyine, 6-7)
Peki insan nasıl ve neye göre tercih yapmalıdır? Yukarıdaki Mevla Teâlânın ayetlerinden anlaşıldığına göre insanın tercihlerinin temelinde kesinlikle "ahiret" düşüncesi olmalı yaptıklarını sadece Allah rızası için yapmalıdır. (Al-i İmran, 162 ve 174)
Hz Peygamber sav de bir şeyi tercih edeceği zaman Hz. Aişe annemizin buyurduğuna göre: "Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem iki şey arasında muhayyer bırakıldı mı o, günah olmamak kaydıyla, mutlaka en kolay olanı tercih ederdi. Eğer kolay olan herhangi bir günahı gerektiriyorsa, o zaman, ondan halkın en uzak duranı olurdu." (Buhari, Menakıb 23, Edeb 80; Müslim, Fezail 77-78) Konunun hacmini aşmaması açısından "hitamı misk" kabilince Efendimiz sav in eş seçimiyle alakalı tercih tavsiyesi, onun ümmetine tercih konusunda neyi esas alacağını, alması gerektiğini öğretmektedir. “Kadın (genellikle) dört sebepten biri için alınır: Malı, soyu, güzelliği ve dindarlığı. Sen (diğerlerini değil asıl), dindar olanı seç…” (Buhârî, Nikâh 15, Müslim, Radâ 53)
Buna göre Mümin Dünya ve Ahiret huzuru için bütün tercihlerini, hem dünya hem ahiret için "dindar olandan yana" kullanmalı böylece hem dünyada hem de ahirette doğru neticeye ulaşabileceğini unutmamalıdır.
Tercihiniz "dindar olan" olsun Efendim. Selam ve Dua ile...
YORUMLAR